Άρση μέτρων: Τι θα ανοίξει πρώτα – Τι εκτιμούν οι επιστήμονες

Petite Perle 300×250

Με όχημα τα υποχρεωτικά self test ευελπιστεί η κυβέρνηση να κατορθώσει να ανοίξει το λιανεμπόριο αλλά και τα σχολεία, αρχής γενομένης από τις 5 Απριλίου, καθώς το παρατεταμένο lockdown έχει κυριολεκτικά ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ τουλάχιστον τρία ακόμα συναρμόδια υπουργεία ζητούν χαλάρωση των αυστηρών μέτρων το ταχύτερο δυνατό.

Παρ ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει επιβαρυμένη σε πολλές περιοχές, υπάρχουν μικρές αλλά ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι αρχίζει μία σταθεροποίηση, η οποία ενδεχομένως δείχνει ότι περάσαμε την κορυφή του τρίτου κύματος. Αν και αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικά και θεωρούν ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, εκτιμούν ότι τα self test, συνιστούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, το οποίο θα συνεισφέρει στον περιορισμό μετάδοσης του ιού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την Τετάρτη θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να αναλύσουν τα τελευταία δεδομένα και να καταλήξουν ενδεχομένως στη εισήγηση την οποία δεν έκαναν χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των επιστημόνων φέρεται να εκτιμά ότι είναι εφικτό να δοθεί το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου, πιθανότατα, δε και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με υποχρεωτικό self testing για καθηγητές και μαθητές κάθε Δευτέρα.

Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή ή πισωγύρισμα, τότε μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Απριλίου, θα ακολουθήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Αυτά στο καλό σενάριο, διότι υπάρχει και η πιθανότητα να ανοίξουν τα καταστήματα και οι τάξεις για τη Γ Λυκείου στις 5 Απριλίου, και οι υπόλοιποι μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων να πάνε μία εβδομάδα αργότερα, και τα δημοτικά δύο εβδομάδες αργότερα.

Τα self tests αναμένεται να είναι στη διάθεση των πολιτών τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την κυβέρνηση θέλουν στις 5 του Απρίλη που θα ανακοινωθεί ό,τι είναι να ανοίξει να είναι διαθέσιμα και τα tests.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, έχει ανοίξει με ένταση και η συζήτηση για τις μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο, η οποία, ούτως ή άλλως, ισχύει και τώρα σε πολλές περιπτώσεις (πχ εργασία, κομμωτήρια κα).

Υπ αυτή την έννοια, πολλοί από τους επιστήμονες θεωρούν ότι είναι η ώρα να καταργηθεί η απαγόρευση και να μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα.

ieidiseis.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ