Μ. Συντυχάκης: Για την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία ΕΦΚΑ στην Κρήτη

Petite Perle 300×250
Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ με θέμα την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία ΕΦΚΑ στην Κρήτη και τα σοβαρά προβλήματα, λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων

Αναλυτικά η ερώτηση:

"Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Για την έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία ΕΦΚΑ στην Κρήτη και τα σοβαρά προβλήματα, λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων. 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η λειτουργία των υπηρεσιών ΕΦΚΑ στην Κρήτη, λόγω της έλλειψης προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, στην πληρωμή των επιδομάτων μητρότητας και λοχείας, των αναρρωτικών αδειών κτλ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στον ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο είναι παραπάνω από 10.000! Στα Χανιά, τον Δεκέμβριο του 2018, έφταναν στις 2.316, ενώ σήμερα ανέρχονται στις 4.063. Κατά συνέπεια, χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, όμηροι της ακολουθούμενης διαχρονικά πολιτικής για την κοινωνική ασφάλιση.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών ΕΦΚΑ στην Κρήτη είναι τέτοια που σήμερα στο Ηράκλειο υπηρετούν μόνο 70 εργαζόμενοι. Και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την επικείμενη συνταξιοδότηση πάνω από 10 εργαζόμενων. Στα Χανιά υπηρετούν μόνο 49 εργαζόμενοι, αφού -πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού- τον Φεβρουάριο του 2020 απολύθηκαν οι 12 συμβασιούχοι, που είχαν προσληφθεί με το πρόγραμμα άνεργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ. Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί ο υπαρκτός κίνδυνος απόλυσης 100δων εργαζόμενων με δικαστικές αποφάσεις στον e-ΕΦΚΑ, γεγονός που -με ακρίβεια- οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση του ΕΦΚΑ στην Κρήτη.

Τα παραπάνω, εκτός από τις συνέπειες στη λειτουργία της υπηρεσίας ΕΦΚΑ, έχουν ως άμεση επίπτωση την εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους, που δεν επαρκούν για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που καλούνται να διεκπεραιώσουν, καθώς με την ενοποίηση των Ταμείων έχουν ανατεθεί στον ΕΦΚΑ νέες αρμοδιότητες (ΑΜΚΑ, Μητρώο, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ κ.α.). Η κατάσταση οξύνθηκε και με το κλείσιμο του γραφείου ΟΓΑ στο Ηράκλειο, που είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στον ΕΦΚΑ, χωρίς όμως να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επιπλέον, η απουσία σύγχρονων υποδομών και απαρχαιωμένου Η/Υ και εξοπλισμού στις υπηρεσίες ΕΦΚΑ, τα προβλήματα στη μηχανογράφηση, διογκώνουν συνεχώς το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες συνεχίζει τη συστηματική υποβάθμιση των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ, για την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην Ασφάλιση. Ακόμη, αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων που εκκρεμούν, νομοθετεί ώστε χιλιάδες συνταξιούχοι να καταλήξουν να λαμβάνουν ένα επίδομα από τη σύνταξή τους, χωρίς να γνωρίζουν πότε ακριβώς θα λάβουν ολόκληρη τη σύνταξη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να στελεχωθεί πλήρως, με μόνιμο προσωπικό, η υπηρεσία ΕΦΚΑ στην Κρήτη και να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική υποδομή της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Να σταματήσει συνολικά το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ