Στα 30 δις η ζημιά από την πανδημία

Petite Perle 300×250

Τρόπους για να κλείσει άμεσα η ζημιά που θα αφήσει πίσω της η πανδημία και η οποία αποτιμάται σε πάνω από 30 δισ. ευρώ αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών, με το Ταμείο Ανάκαμψης να θεωρείται το πλέον ισχυρό εργαλείο.

Ζημιά 30 δισ. ευρώ θα κληθεί να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα το υπουργείο Οικονομικών. Τόσο θα κοστίσει (πακέτα στήριξης και απώλειες εσόδων) στην ελληνική οικονομία, πάνω κάτω, η πανδημία.

Και μπορεί χθες να σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και άκρως απειλητικός, αλλά αυτό δεν φαίνεται επί της ώρας ικανό να αλλάξει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Αυτός λέει ότι από την Δευτέρα, θα ανοίξει κάποια δραστηριότητα, πιθανότατα το λιανικό εμπόριο με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας. Και μέσα στον μήνα, που ξεκινάει αύριο, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η εστίαση ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτής.

Την τριετία 2020 – 2022 στην Ελλάδα θα υπάρξει μία σημαντική ζημιά, η οποία αθροιστικά μπορεί να υπερβεί τα 30 δισ. – αυτό εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας από εδώ και πέρα. Η ζημιά αυτή πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου η χώρα να μπει εκ νέου σε τροχιά.

Όταν χθες ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης με ποιοντρόπο θα κλείσει αυτή η «μαύρη τρύπα» για την ελληνική οικονομία, απάντησε ότι «μεγάλο κομμάτι από αυτό το κόστος θα αποπληρωθεί από την απόδοση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Αυτή είναι μία πηγή που θα επαναφέρει την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξής. Οι άλλες είναι οι γνωστές λίγο πολύ, που όμως χρειάζονται προγραμματισμό, στήριξη και αποτελεσματική στόχευση προκειμένου να αποδώσουν καρπούς. 

Η κατανάλωση, ο τουρισμός και οι επενδύσεις είναι μία τεράστια δεξαμενή, που αν τα επόμενα χρόνια τρέξουν με τους ρυθμούς που προβλέπεται, τότε σύντομα η ελληνική οικονομία θα αφήσει πίσω της τη ζημιά που της προκάλεσε η πανδημία.

Το Ταμείο Ανάπτυξης είναι μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει… πίστα. Το αν θα το καταφέρει ή όχι είναι μάλλον παράτολμο να το πει κανείς από τώρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γίνεται σοβαρή δουλειά και υπάρχει μεγάλη διάθεση τα χρήματα που θα έρθουν και αφήσουν το αποτύπωμά τους και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και προς όφελος της κοινωνίας. Ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης στηρίζεται στην κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών πόρων, με τις συνολικές επενδύσεις που προβλέπει, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες, να ανέρχονται στα 57 δισ. ευρώ.

Ο Θ. Σκυλακάκης σημείωσε με έμφαση ότι «το ποσοστό των ιδιωτικών επενδύσεων που προβλέπει είναι πολύ μεγαλύτερο των δημόσιων. Οι ιδιωτικές επενδύσεις όταν ολοκληρώνονται αφήνουν μόνιμες θέσεις και μόνιμη ανάπτυξη. Αυτό εγγυάται και το θετικό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, μπορεί να ανέλθει στη δημιουργία 180.000 – 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 7% μέχρι τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου».

πηγή: www.imerisia.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ