Τομέας Δικαιοσύνης MEPA25: Αποφασίζουμε και διατάσσουμε και στη δικαιοσύνη

Petite Perle 300×250

Η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών για ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την προαγωγή, την αξιολόγηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών και εισαγγελέων ΧΩΡΙΣ να δώσει στις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις απόψεις τους επιφέρει -άλλο ένα – ισχυρό πλήγμα στο κράτος δικαίου μας, αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών με επιστολή, μέσω του Προέδρου της, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την επίμαχη νομοθετική προώθηση που αφορά τα ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών χωρίς την επίσημη συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία με τη δημιουργία σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Η επιστολή – κόλαφος [https://ende.gr/wp-content/uploads/2021/03/epistoli.docx] αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου. Πολύ περισσότερο όταν οι νομοθετικές μεταβολές, που αφορούν την προαγωγή και αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και ιδίως τον πειθαρχικό τους έλεγχο, δύνανται να αποτελέσουν απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει άμεσα και αποτελεσματικά τη συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων στο επίμαχο νομοθετικό εγχείρημα.

Η πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην λαμβάνει υπόψη της, τις θέσεις των Δικαστικών Ενώσεων επί σχεδιαζόμενων αλλαγών είναι πάγια και συστηματική, δεδομένου ότι επίσης δεν κλήθηκαν οι Ενώσεις ούτε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ούτε στο αρχικό σχεδιασμό των επιτροπών που συγκροτήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα Δικαστήρια. Η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει δημόσια πολλές φορές αναδείξει την συστηματική απαξίωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων Δικαστικών Ενώσεων.

Οι ακολουθούμενες αυταρχικές πρακτικές στο χώρο της δικαιοσύνης δεν είναι ένα απλό θεσμικό ατόπημα. Όταν η εκτελεστική εξουσία εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του καταστατικού χάρτη και του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης, δίχως καν να συμβουλευθεί τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς, αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον απονομής δικαιοσύνης όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας οφείλουμε να ανησυχούμε σοβαρά –και όχι για το στίγμα ορμπανοποίησης της χώρας.

Η απροκάλυπτη και έμπρακτη έκφανση αυταρχισμού και περιφρόνησης στους δικαστικούς λειτουργούς, τους εκπροσώπους της τρίτης εξουσίας, της δικαστικής, αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη της φασιστικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, εργαζόμενο, μικρομεσαίο, επιστήμονα, άνεργο κ.λπ. και ωμή παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Με οργή διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενοχλείται από τις αρχές του ανθρωπισμού και τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και την καλούμε άμεσα να συμμορφωθεί.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ