Αποκαλύφθηκαν 85 χιλιάδες τ.μ στο Μαλεβίζι

Petite Perle 300×250

Νέες χρεώσεις μέσω της ΔΕΗ για περισσότερους από 5000 ιδιοκτήτες ακινήτων

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    ΝΝέες χρεώσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ,  για  περισσότερους από 5000  ιδιοκτήτες ακινήτων -της  πρώτης φάσης-  που προχώρησαν στη δήλωση των  αδήλωτων τετραγωνικών τους, στο Δήμο Μαλεβιζίου,  αναμένονται στους επόμενους λογαριασμούς

 Σε όλη την Ελλάδα η  ρύθμιση για τα αδήλωτα τα τετραγωνικά μέτρα  αποκάλυψε 60 εκατομμύρια κρυμμένα  τετραγωνικά μέτρα τα οποία δηλώθηκαν από 2,6  εκατομμύρια πολίτες.

Οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν τις δηλώσεις γλίτωσαν από τέλη και πρόστιμα που συνολικά  άγγιζαν  το 1,5 δισ. ευρώ.

 Τα στοιχεία για τα αδήλωτα τετραγωνικά του δήμου  Μαλεβιζίου, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού, που έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γρηγόρης Φασουλάκης.

Όπως είπε δηλώθηκαν περίπου 85 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ως δημοτικά τέλη, 89 χιλιάδες τ.μ ως δημοτικός φόρος, και  94 χιλιάδες  τ.μ. ως  Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής προκύπτει ότι τα αδήλωτα τετραγωνικά θα εισφέρουν στο ταμείο  του Δήμου, περίπου 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως. 

Σημείωσε πολλές φορές ότι αυτό δεν είναι το τελικό ποσό και τα τελικά στοιχεία καθώς θα γίνουν διασταυρώσεις και με το Ε9.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος που γίνεται βρίσκει τη διαφορά μεταξύ των δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων στο Ε9, των αδήλωτων και των συνιδιοκτησιών.

Εξάλλου,  η διαδικασία της επεξεργασίας των στοιχείων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όχι μόνο για την  ταυτοποίηση των στοιχείων με το Ε9 αλλά και έλεγχο των αιτήσεων για τα αδήλωτα  τετραγωνικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η επεξεργασία των πρώτων 5300 αιτήσεων δίνει ένα σαφές πόρισμα.   

Συνολικά υποβλήθηκαν 6662 αιτήσεις.

 Ήδη  έχουν επεξεργαστεί  4.500 που υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά και 800  αιτήσεις που κατατέθηκαν στο γραφείο Τέλους Ακίνητης Περιουσίας(ΤΑΠ).

Όπως προαναφέρθηκε, τον  ακριβή αριθμό των αδήλωτων τετραγωνικών αλλά και τα οριστικά ποσά που αντιστοιχούν στα ταμεία του Δήμου ετησίως και θα καταβληθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από τους πολίτες,   θα τον έχουν  οι υπηρεσίες,  μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των 1.362 αιτήσεων που  ακόμα εκκρεμούν( 562 ηλεκτρονικές και 800 ακόμα φάκελοι που είναι στο γραφείο ΤΑΠ).

Μέσα στο καλοκαίρι οι ειδοποιήσεις για την εισφορά σε χρήμα για την πράξη της Αγίας Μαρίνας

Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης των ποσών του προϋπολογισμού για τις προβλέψεις εσόδων προέκυψε η είδηση  για τα έσοδα που αναμένει ο δήμος Μαλεβιζίου,  από την κύρωση της πράξης εφαρμογής της Αγίας Μαρίνας, ένα ποσό  της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 9ετίας.

Για το 2021, η πρόβλεψη είναι της τάξης των 50χιλιάδων ευρώ με τις πρώτες ειδοποιήσεις να καταφθάνουν στους περίπου 1500 δημότες πιθανότατα το καλοκαίρι. 

Όπως σημείωσε η διευθύντρια Οικονομικού Ζωή  Νικηφόρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η αποπληρωμή για την εισφορά σε χρήμα από την Αγία Μαρίνα προβλέπεται να είναι 9ετής σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Εικάζεται ότι κάποιοι θα εξοφλήσουν πολύ νωρίτερα, ίσως για να επωφεληθούν την προβλεπόμενης έκπτωσης που προβλέπει η εφάπαξ αποπληρωμή,  που είναι της τάξης του  20%.

Από την έντυπη έκδοση της Φωνής του Μαλεβιζίου ( 19 Μαρτίου 2021)

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ