«Φουσκώνει» ο λογαριασμός για τα αδήλωτα τετραγωνικά-Το καλοκαίρι η "λυπητερή"

Petite Perle 300×250

Καλοκαιρινό «μποναμά» επιφυλάσσουν οι Δήμοι σε περίπου 3,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι προχώρησαν σε «διόρθωση» των δηλωμένων επιφανειών των ακινήτων τους. Ο λογαριασμός για τα αδήλωτα τετραγωνικά που… δηλώθηκαν, αναμένεται να «φουσκώσει» μετά τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων τους, προκειμένου να γλιτώσουν αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και προστίμων.

Παρόλα αυτά, οι χρεώσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά θα έρθουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020, γεγονός που σημαίνει ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, τόσο φουσκώνει ο τελικός λογαριασμός. Ωστόσο, μετά και τη νέα τρίμηνη παράταση που έδωσε στους Δήμους το υπουργείο Εσωτερικών, τα αναδρομικά αναμένεται να φτάσουν τους 18 μήνες, αυξάνοντας υπέρογκα το λογαριασμό.

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους δήμους νέα τρίμηνη προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου, προκειμένου οι Δήμοι να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση των δηλώσεων και στη συνέχει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων. Με βάση τα νέα στοιχεία οι Δήμοι θα προχωρήσουν σε νέο υπολογισμό των Δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 83 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «η εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α' βαθμού και τη διάρκεια των συμβάσεων που έχουν συναφθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, παρατείνονται, από την ημερομηνία λήξης τους, έως την 30η.6.2021».

Αυτό σημαίνει, ότι οι έξτρα χρεώσεις για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ θα χτυπήσουν την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων το καλοκαίρι.

Με βάση την νέα παράταση ο λογαριασμός αναμένεται το καλοκαίρι, σε μια εποχή όμως που οι υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς ξεκινά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Ως εκ τούτου χιλιάδες φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να ρυθμίσουν τη νέα οφειλή που θα προκύψει, προκειμένου αυτή να μην βεβαιωθεί ως ληξιπρόθεσμη.

Η ρύθμιση των αναδρομικών που θα προκύψουν από το νέο υπολογισμό των δημοτικών τελών μετά τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, θα μπορεί να γίνει σε 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Από τις έξτρα χρεώσεις εξαιρούνται όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

– Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, τόσο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσο και από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.

– Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

ΠΗΓΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ