Χρηματιστήριο: Ανοδος αλλά και αύξηση των πωλήσεων προς την λήξη της συνεδρίασης

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 877,04 μονάδες με άνοδο 0,21%. Η αξία συναλλαγών έφτασε τα 89,2 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά μεν αλλά με διαψευδόμενες προσδοκίες κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, αλλά και η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά. Μετά την αρχική αισιόδοξη έναρξη της συνεδρίασης κυρίως λόγω των τραπεζικών blue chips, μετοχών υποδομών και εμπορίου, έφτασε πάνω από τις 880 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 885 μονάδες) και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές περίπου 20 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα συνεδρίασης. Ακολούθησε μία σταθεροποιητική κίνηση και μετά τις 14:00 εμφανίστηκαν πωλητές στα blue chips που «έγραφαν» σημαντικά κέρδη.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που ενώ ξεκίνησε έντονα ανοδικά τελικά υποχώρησε με μεγάλες εντολές πωλήσεων που ουσιαστικά παγίδευσαν τους αρχικούς αγοραστές. Επίσης ανατράπηκε το αρχικό ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων από 4 ανοδικές προς 1 πτωτική, σε 2 ανοδικές προς 3 πτωτικές στο τέλος της συνεδρίασης. Μία σημαντική διαφοροποίηση που δείχνει πως μία ανοδική συνεδρίαση μπορεί να μετατραπεί σε αρνητική ακόμη και εάν κλείσει με θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 877,04 μονάδες με άνοδο 0,21%. Η αξία συναλλαγών ήταν 89,2 εκατ. ευρώ.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,54%, ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 0,25%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη ανοδική κίνηση είχαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,72%),  Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (2,67%), Τραπεζών (2,01%) Εμπορίου (1,75%). Στους πτωτικούς κλάδους, ο κλάδος Τεχνολογίας υποχώρησε κατά (-2,88%), ο κλάδος πετρελαίου κατά (-2,46%) και οι Πρώτες ύλες (-1,43%).

Η σημερινή συνεδρίαση ανίχνευσε τις προοπτικές δημιουργίας νέου υψηλού προς τις  890-900 μονάδες όπου όπως έχουμε γράψει υπάρχει αντίσταση. Παραμένει κοντά στα υψηλά του 2020 (Ιανουαρίου 2020) αλλά ακόμη δεν έχει τη δυναμική να ξεπεράσει τις 900 μονάδες. Η άνοδος θα εξαρτηθεί από την υγειονομική βελτίωση της εικόνας της χώρας, την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Η καλή ημέρα φαινόταν από το πρωί. Μετά το κλείσιμο των αμερικανικών δεικτών στα ιστορικά υψηλά τους (λόγω του νέου πακέτου Μπάιντεν ύψους 2 τρισ. ευρώ), οι ασιατικές αγορές είχαν μεικτές συνεδρίασεις, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές αγορές το πρωί ξεκίνησαν έντονα ανοδικά. Μετά τις 16:00 όταν ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές, ο Dow Jones κινείτο οριακά πτωτικά (50 μονάδες), ενώ σταθεροποιητικά κινείτο ο S&P 500. Αντίθετα πολύ καλή εικόνα έχουν προς το τέλος των συνεδριάσεών τους, οι ευρωπαικές αγορές όπου η πλειονότητα μετοχών και δεικτών καταγράφουν σημαντική άνοδο. Ο DAX (Γερμανία)  κινείται πάνω από τις 15.200 μονάδες, ο CAC (Γαλλία) πάνω από τις 6.100 μονάδες και ο MIB (Ιταλία) προς τις 24.800 μονάδες.  Ο Eurostoxx 50 (οι 50 μεγαλύτερες ευρωπαικές εταιρείες) καταγράφει άνοδο 0,65%.

Related Articles