Σ.Βαρδάκης: «Kύριε Κωστή Χατζηδάκη δεν μας αποσαφηνίζετε αν θα σταματήσετε την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας»

Petite Perle 300×250

Απάντηση σε κοινοβουλευτική αναφορά, σχετικά με την ανάγκη υπογραφής όλων των τοπικών κλαδικών συμβάσεων στο Ηράκλειο και το Λασίθι, έλαβε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Στην κατάθεση της κοινοβουλευτικής αναφοράς, είχε προχωρήσει ο κ. Βαρδάκης, μετά την έντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.), για την προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς με πρόσχημα τη λήξη της θητείας των Δ.Σ. των ενώσεων των ξενοδόχων, δεν προσέρχεται η εργοδοτική πλευρά να υπογράψει τις τοπικές συμβάσεις του κλάδου σε Ηράκλειο και Λασίθι. 

Ο Υπουργός στην απάντησή του, μας ενημερώνει ότι η θητεία των ανωτέρω Δ.Σ. παρατείνεται λόγω πανδημίας έως 30/6/21, χωρίς να μας απαντά για το τι προτίθεται να πράξει, ώστε να σταματήσει τις παράνομες και κατακριτέες ενέργειες των εργοδοτικών φορέων. 

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, με αποφάσεις που στερούνται νομικών, ηθικών και λογικών επιχειρημάτων, ζητούν από τα πρωτοβάθμια σωματεία τους, την ένταξη των εργαζομένων στην Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, ακόμα και στις περιοχές που καλύπτονται από Τοπική Κλαδική Σύμβαση. 

Την ώρα που με αίτημά της, η Ομοσπονδία, ζητά από τον Υπουργό την υπογραφή των τοπικών κλαδικών συμβάσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι θα λάβουν μισθούς «πείνας» την ερχόμενη τουριστική περίοδο, ο κ. Χατζηδάκης αρκείται απλά στο να κάνει μνεία της νομοθεσίας, χωρίς να παίρνει θέση και να διευκρινίζει αν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να παύσει η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Να σημειώσουμε ότι παρότι στο οικονομικό πλαίσιο δεν υπάρχουν διαφορές με τις τοπικές κλαδικές συμβάσεις, τίθενται διαφορές στο θεσμικό πλαίσιο και σε κεκτημένα δεκαετιών, που για πρακτικούς λόγους δεν προβλέπονται στην Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (όπως π.χ. η μεταφορά των εργαζομένων κ.α.).

Ο Υπουργός Εργασίας, χωρίς ίχνος υπευθυνότητας και ενδιαφέροντος για τον κόσμο της εργασίας, επισημαίνει ότι η τελευταία Τοπική κλαδική Σ.Σ.Ε. (2/3/18) για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Εργαζομένων στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Νομού Λασιθίου – (Π.Κ. Υπ. Εργασίας 7/16-4-18), που είχε υπογραφεί και κηρυχθεί υποχρεωτική, ήταν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρεμπιπτόντως ήταν και αυτή που είχε κηρύξει υποχρεωτική την από 10/4/19 Σ.Σ.Ε. των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ν. Ηρακλείου.

Για την Σ.Σ.Ε. που υπεγράφη στις 7/4/20 και αφορά στην χρονική επέκταση της προηγούμενης Σ.Σ.Ε. (10/4/19) των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ν. Ηρακλείου, ο κ. Χατζηδάκης απλά μας ενημερώνει ότι δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική. Σκόπιμα ο Υπουργός, δεν μπαίνει καν στον κόπο να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρά στην κήρυξη της, ως υποχρεωτική και αυτό γιατί η καταστροφική πολιτική της ΝΔ προφανώς δεν συνάδει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων, μέσα από την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και κήρυξη αυτών ως υποχρεωτικών, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Το αρμόδιο Υπουργείο αντί να συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου εργαζόμενοι και εργοδότες να κάτσουν στο τραπέζι και να υπογραφούν οι τοπικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, σφυρά αδιάφορα, απαξιώνοντας τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία εδώ και ένα χρόνο, οδηγώντας τους για ακόμα μια φορά στην απόγνωση.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ