Κυριάκος Μητσοτάκης: Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση

Petite Perle 300×250

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα και ξεκαθάρισε πως η απόφαση δεν θα είναι πολιτική.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός τόνισε για το Πάσχα και το αν θα ανοίξουν οι μετακινήσεις: «Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας αλλά δεν είμαι σε θέση να σας το πω, είναι ακόμα πολύ νωρίς».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση την έγκριση για την απελευθέρωση των μετακινήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση για το άνοιγμα της εστίασης ο πρωθυπουργός τόνισε πως όταν ανοίξει η εστίαση θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν το Πάσχα.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι περίμενε καλύτερα αποτελέσματα από το lockdown, αλλά θεωρεί πως τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά αν δεν είχε επιβληθεί.

"Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο", σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα". Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

"Θα μας πουν οι ειδικοί τι θα κάνουμε το Πάσχα"

"Σε 10 μέρες θα μπορούν να κάνουν όλοι τεστ και κυρίως οι εργαζόμενοι", είπε για τα self tests ο πρωθυπουργός. Απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει το Πάσχα, είπε ότι "θα ήταν ανεύθυνο να απαντήσω τώρα, έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας, οι ειδικοί θα μας πουν, δεν θα τους υποκαταστήσω. Ακούμε κατά κανόνα τους ειδικούς, παρότι δεν συμφωνούν πάντα. Και σήμερα, είχαν διαφορετικές απόψεις", προσθέτοντας ότι "τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες".

Ειδικά για την εστίαση, ο πρωθυπουργός είπε ότι "θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους και εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα. Γι' αυτό ανακοινώσαμε πρόγραμμα που δίνει κεφάλαιο στις επιχειρήσεις να προμηθευτούν πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόβλημα για να λειτουργήσουν".

Για το παρατεταμένο lockdown και την αύξηση των κρουσμάτων, είπε ότι "αν δεν είχαμε επιβάλλει αυτά τα μέτρα τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Υπάρχει και η φυσική κούραση του κόσμου, αλλά υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του ιού που τον έκαναν πιο επιθετικό".

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπάρχει διάρρηξη της εμπιστοσύνης του κόσμου, ενώ όπως σημείωσε αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

"Επενδύσαμε σ' αυτό που ονομάζουμε "ανάσες ελευθερίας"", είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπούν μετακινήσεις και τις καθημερινές.

"Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε"

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, και ειδικά τους ηλικιωμένους, να εμβολιαστούν: "Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε, είναι πολύ σημαντικό". Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις από τον Σεπτέμβριο, ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς να γίνει υποχρεωτικός.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ