Ανδρέας Παντερής: Ανοίγουν και τα κυλικεία των Λυκείων – Χωρίς τεστ οι εργαζόμενοι

Petite Perle 300×250

Από σήμερα Πέμπτη διατίθενται σε κάποια φαρμακεία του Μαλεβιζίου τα self-tests στους μαθητές ηλικίας 16-18 ετών και σε εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης, προκειμένου να επιστρέψουν στα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Να σημειώσουμε ότι το τεστ πρέπει να γίνεται δυο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα με Πέμπτη.

Το δωρεάν τεστ είναι ρινικό, σε αντίθεση με τα τεστ σιέλου που διατίθενται προς πώληση από τα φαρμακεία.

Δικαίωμα να πάρουν δωρεάν το self-test, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα, έχουν μόνο μαθητές ηλικίας 16-18 ετών και εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις καθαρίστριες των σχολείων, αλλά και των κυλικείων που θα λειτουργήσουν κανονικά από Δευτέρα.

Η Φωνή του Μαλεβιζίου επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέα Παντερή, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία οδηγία προς τους Διευθυντές των Λυκείων του Μαλεβιζίου να μην ανοίξουν τα κυλικεία.

Μάλιστα, ο ίδιος επικοινώνησε με τους Λυκειάρχες Γαζίου και Κρουσώνα, Γιάννη Κωστάκη και Αντώνη Ζαχαριουδάκη αντίστοιχα.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν δίδονται δωρεάν τεστ και στους εργαζόμενους στα κυλικεία των σχολείων, αλλά και στις καθαρίστριες.

Επίσης για ποιο λόγο οι μαθητές υποχρεούνται να κάνουν το ρινικό τεστ και όχι το σιέλου που είναι πιο εύκολη η διαδικασία.

Οδηγίες για το τεστ

Ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός όταν παραλάβει το τεστ από το φαρμακείο, το "σακουλάκι" πρέπει να περιέχει τέσσερα είδη: μπατονέτα, φιαλίδιο με υγρό, βάση και οδηγίες χρήσεως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΦΑΚ Απόστολο Γενετζάκη περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες χρήσεως.

Οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν το τεστ εισχωρώντας την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση), θα την περιστρέψει 5 έως 6 φορές και στη συνέχεια θα την τοποθετήσει μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό. Μετά 4 -5 σταγόνες από το υγρό θα μπουν στην πρώτη οπή μίας βάσης, στην οποία αναγράφονται τα γράμματα Τ και C.

Τώρα σύμφωνα με τον κ. Γενετζάκη υπάρχουν τρεις περιπτώσεις ένδειξης του τεστ. Αν το τεστ είναι άκυρο θα φανεί όταν σχηματιστεί μία γραμμή στο Τ.
Αν το τεστ είναι έγκυρο και αρνητικό θα εμφανιστεί μία κόκκινη γραμμή στο C, ενώ αν είναι θετικό θα εμφανιστούν δυο κόκκινες γραμμές στο C.

Το αποτέλεσμα θα βγει από 15 – 30 λεπτά.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ