Σ. Βαρδάκης: «Για τρίτο συνεχόμενο μήνα η κυβέρνηση χρειάζεται υπενθύμιση για να μεριμνήσει για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα»

Petite Perle 300×250

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το πλαίσιο που διέπει την εργασία των ευπαθών ομάδων του ιδιωτικού τομέα, για τον μήνα Απρίλιο του 2021,  πραγματοποίησαν η Τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον  Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αξιοσημείωτο είναι πως και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, χρειάστηκαν οι αντίστοιχες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα και να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους ευπαθούς ομάδας, να θέσουν τη σύμβασή τους σε αναστολή, ώστε να προστατευθεί ο εργαζόμενος και να λάβει το επίδομα ειδικού σκοπού.

Ζήτημα, ωστόσο, έχει προκύψει και με την Κ.Υ.Α. που υπεγράφη τον Μάρτιο (Αρ. οικ. 9500/322/2021), που καθορίζει συγκεκριμένα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιχειρήσεις/εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέσουν συμβάσεις εργαζομένων τους σε αναστολή, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στις ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα αυτές να  μένουν εντελώς απροστάτευτες.  

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρδάκης, «Διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, με τα κρούσματα να σημειώνουν καθημερινά νέα αρνητικά ρεκόρ, με τους θανάτους να ξεπερνούν τους 70 ημερησίως, τα νοσοκομεία στα όριά τους και ακόμα δεν υπάρχει καμία παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Για τρίτο συνεχόμενο μήνα πρέπει να προβούμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για το αυτονόητο. 

Η προστασία των εργαζομένων αυτών αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του κράτους και δεν μπορεί αυτό να συγχέεται με το αν η επιχείρηση στην οποία εργάζονται χαρακτηρίζεται πληττόμενη ή όχι. Είναι αδιανόητο να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά η υγεία των πολιτών με το κέρδος μιας επιχείρησης».

Για τους λόγους αυτούς ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει, αν θα υπάρξει μέριμνα για την παράταση των ρυθμίσεων αναφορικά με το πλαίσιο που διέπει την εργασία για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα για τον Απρίλιο, με αναδρομική ισχύ για όλο τον μήνα και αν προτίθεται να τροποποιήσει την Κ.Υ.Α. του Μαρτίου (Αρ. οικ. 9500/322/2021), ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις/εργοδότες να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όπως αυτές ορίζονται, άνευ επιπλέον κριτηρίων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ