Στην Κομισιόν το μεταβατικό μοντέλο συμμετοχής της Κρήτης στην αγορά-Τι θα γίνει με τα πάγια

Petite Perle 300×250

Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία για τη λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης, προχωρούν και τα υπόλοιπα βήματα που προβλέπονται ώστε το καλώδιο να αναλάβει την κάλυψη από το ηπειρωτικό δίκτυο του 30% περίπου των φορτίων του νησιού.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ΥΠΕΝ έστειλε ήδη προς έγκριση στην Κομισιόν την πρόταση για το μεταβατικό μοντέλο συμμετοχής της Κρήτης στις αγορές του Target Model.

Την ίδια στιγμή, έτοιμο είναι πλέον και το σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης, για τη μεταβίβαση στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ (μέσω της ΔΕΗ) στην Κρήτη. Το σχέδιο εκπονήθηκε με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου (της εταιρείας Reed Smith), ενώ προβλέπει την πώληση από τη ΔΕΗ της γραμμής μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV στον ΑΔΜΗΕ – στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η ΡΑΕ, αναφορικά με τη διαχείριση του συστήματος της Κρήτης με τη λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης.

Το μεταβατικό μοντέλο συμμετοχής στο Target Model έχει ημερομηνία λήξης, αφού θα εκπνεύσει με την έναρξη λειτουργίας και της «μεγάλης» διασύνδεσης, όταν δηλαδή η Κρήτη θα ενταχθεί πλήρως στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Επομένως, θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει το «πράσινο φως» της DG Energy, ώστε το σύστημα της Κρήτης να υπαχθεί σε μεταβατικό καθεστώς παρέκκλισης.

Για την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι τη λειτουργία του καλωδίου Κρήτη-Αττική, και με δεδομένο ότι η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος θα καλύπτει μέρος των αναγκών του νησιού σε ρεύμα, το μοντέλο αυτό προβλέπει ότι η Κρήτη ως ενιαίο σύστημα θα αγοράζει από το Target Model την ηλεκτρική ενέργεια που θα μεταφέρει το «μικρό» καλώδιο. Στον αντίποδα, η παραγωγή των μονάδων της Κρήτης θα εμφανίζεται με ενιαίο τρόπο ως  «εικονικό φορτίο» το οποίο θα εκπροσωπεί ο ΑΔΜΗΕ, που είναι και ο φορέας που θα υποβάλλει προσφορές για το φορτίο αυτό στις αγορές του Target Model.

Από την άλλη πλευρά, η μεταβίβαση των παγίων στον ΑΔΜΗΕ θα ανοίξει τον δρόμο ώστε ο Διαχειριστής να αναλάβει τη διαχείριση της «μικρής» διασύνδεσης. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει όσο η γραμμή μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV παραμένει στην κυριότητα της ΔΕΗ, αφού αυτό θα αντίκειτο στο καθεστώς του λειτουργικού διαχωρισμού, με τον ΑΔΜΗΕ να αναλαμβάνει τη λειτουργία παγίων που όχι μόνον δεν είναι δικά του, αλλά ανήκουν σε έναν από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

«Συγχρονισμός» με την έναρξη κανονικής λειτουργίας της διασύνδεσης

Οι παραπάνω κινήσεις γίνονται την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται η δοκιμαστική ηλέκτριση και του δεύτερου καλωδίου της «μικρής» διασύνδεσης, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Απριλίου, σηματοδοτώντας την τεχνική ετοιμότητα του έργου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μία περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας της διασύνδεσης, ώστε μετά να τεθεί σε κανονική λειτουργία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στο 2ο συνέδριο «Power &Gas Forum» το καλοκαίρι (Ιούνιος/Ιούλιος) η νέα γραμμή θα είναι έτοιμη να πάρει φορτία από το ηπειρωτικό σύστημα.

Από τα βήματα που γίνονται σε ρυθμιστικό και νομοθετικό επίπεδο, το πιο κρίσιμο να «συγχρονισθεί» με την έναρξη κανονικής λειτουργίας της διασύνδεσης είναι να έχει εγκριθεί από την Κομισιόν (π.χ. μέσω Comfort Letter) το μεταβατικό μοντέλο συμμετοχής του νησιού στις αγορές, ώστε το σύστημά του να εκπροσωπείται στο Target Model. Οι εκτιμήσεις είναι, πάντως, ότι το «πράσινο φως» θα δοθεί αρκετά έγκαιρα, ώστε η ΡΑΕ να προλάβει να θέσει το μοντέλο σε διαβούλευση, πριν το εγκρίνει.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που τα πάγια δεν έχουν μεταβιβασθεί στον ΑΔΜΗΕ έως την «πρεμιέρα» της κανονικής λειτουργίας της διασύνδεσης, υπάρχει εναλλακτική λύση. Κι αυτό γιατί θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το σύστημα της Κρήτης ο ΔΕΔΔΗΕ, μαζί με το «μικρό» καλώδιο πλέον, έως ότου γίνει η αγοραπωλησία της γραμμής μεταφοράς των 150 kV.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ