Live ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Petite Perle 300×250

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, αλλά και εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Tο σχέδιό του για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση του lockdown παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην παρουσίαση της πρότασης συμμετέχουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (Μίχαλος, Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς), η Λούκα Κατσέλη που είχε φτιάξει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.  

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, αλλά και εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

  1. Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες.
  2. Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  3. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Χρεος πανδημίας: Με δεδομένο ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020 δημουργήθηκαν 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και η αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο. 

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων: Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων όπως η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα κ.α.

Μόνιμο Πλαίσιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους: κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ