Τη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

by fonimaleviziou.gr

Τελευταία Ενημέρωση:

Την Τετάρτη στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson – Από 16-19 Απριλίου ανοίγουν τα ραντεβού της Β’ κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα – Από 21 Απριλίου τα ραντεβού των 55-59 ετών – Από 23 Απριλίου οι 50-54 ετών.

Ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τις ομάδες πολιτών που παίρνουν τη σκυτάλη για εμβολιασμό, έγιναν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου: Μόνο μία περίπτωση θρόμβωσης σε 380.000 εμβολιασμούς με AstraZeneca

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ξανά εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca και τις περιπτώσεις θρόμβωσης και θρομβοπενίας που πιθανολογείται ότι συνδέονται με τους εμβολιασμούς. “Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών προηγούμενο θρόμβωσης ή θρομβοπενίας”, είπε για τα θρομβωτικά επεισόδια.

Επίσης ανέφερε ότι πρόκειται για σπάνια περιστατικά και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Είπε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000. Τόνισε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα απασχολήσει στο μέλλον.

Τόνισε ότι οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ κάνουν λόγο για “πολύ σπάνιες περιπτώσεις” τέτοιων επεισοδίων μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca, λέγοντας πως η πιθανότητα -παγκοσμίως- να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία προς 100.000 δόσεις εμβολίου, ενώ η πιθανότητα θανάτου αντιστοιχεί σε 2 στο εκατομμύριο.

Ακολούθως, επανέλαβε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια όλων των εταιρειών στην Ελλάδα.

Θεμιστοκλέους: Την Τετάρτη έρχονται τα εμβόλια της Johnson & Johnson, από Δευτέρα οι εμβολιασμοί

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 2.212.000 άνθρωποι και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αγγίζει το 14%, σημείωσε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

“1.468.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 14% και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%”, είπε.

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναλύοντας και εκτιμώντας τα δεδομένα, αποφάσισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca υπερτερεί σημαντικά έναντι των κινδύνων για τα θρομβωτικά επεισόδια κι έτσι συνέστησε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στους άνω των 30 στην Ελλάδα” ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

“Έχουμε ξεκινήσει τη δεύτερη φάση των εμβολιασμών με αυξημένες παραδόσεις”, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους και σημείωσε ότι την Τετάρτη παραλαμβάνουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson. Μάλιστα, τη Δευτέρα 19/4 ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι την προσεχή Παρασκευή 16 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β’ (νοσήματα αυξημένου κινδύνου), ενώ στις 21 Απριλίου ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών και έπεται στις 23 Απριλίου η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Οι πολίτες ηλικίας 18 έως 30 ετών που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου θα εμβολιαστούν με Pfizer και Moderna, ενώ στα άτομα ηλικίας 31 έως 59 ετών θα χορηγηθούν όλα τα εμβόλια.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και για επαγγελματικές ομάδες κρίσιμες για τη λειτουργία του Κράτους, καθώς και για την ηλικιακή ομάδα 55-59.

Ακολούθως, την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

ΠΗΓΗ THETOC

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...