Ανακοίνωση Κ.Χατζηδάκη: Υποχρεωτικά self test για εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, εστίαση

Petite Perle 300×250

Σε εξέλιξη είναι η σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού από το Υπουργείο Υγείας, με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχουν o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι οποίοι θα κάνουν ανακοινώσεις για τη διάθεση των self tests σε ειδικές ομάδες εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Παρών είναι και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος θα αναφερθεί στο ρόλο των self tests για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

"Σταθεροποίηση και πτώση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, αλλά και τον δείκτη θετικότητας, που έχει υποχωρήσει στο 4,89%. Χθες μάλιστα έγινε ρεκόρ τεστ που ξεπέρασαν τα 76.000", είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι τα ενεργά κρούσματα πλέον είναι 27.462, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πάνω από 30.000.

"Θέλω να σταθώ στην Αττική και η επιδημιολογική εικόνα δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις, κάτι που είναι ελπιδοφόρο. Είναι όμως μια εύθραυστη ισορροπία. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Τώρα περισσότερο από ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να μετατρέψει αυτή την συγκρατημένη αισιοδοξία σε απειλή", είπε ακόμη ο Βασίλης Κικίλιας.

Μητσοτάκης: Self test από τη Δευτέρα στους χώρους εργασίας

"Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας.

Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

"Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στα self-tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι "ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή", ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως "ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς".

"Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι", ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, ζητώντας "να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται". "Η απειλή παραμένει και γι' αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα", επεσήμανε.

πηγή: www.thetoc.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ