Ερντογάν μαινόμενος: Αναίδεια και χυδαιότητα το «δικτάτορας» του Μάριο Ντράγκι

Petite Perle 300×250

Στην αντεπίθεση κατά του Μάριο Ντράγκι πέρασε για πρώτη φορά δημόσια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον επίμαχο χαρακτηρισμό «δικτάτορας» στη σκιά του Sofagate, με τον Τούρκο πρόεδρο να καταγγέλλει «αναίδεια και χυδαιότητα από αυτό τον τύπο που λέγεται Ντράγκι» και να του… επιστρέφει τον χαρακτηρισμό με έμμεση αναφορά στον Μπενίτο Μουσολίνι.

«Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού καταδεικνύουν παντελή αναίδεια και χυδαιότητα» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με νεαρούς Τούρκους στην Άγκυρα.

«Τη στιγμή κατά την οποία ελπίζαμε ότι θα οδηγούσαμε τις σχέσεις μας σε ένα καλό σημείο, αυτός ο τύπος που λέγεται Ντράγκι, δυστυχώς τις τορπίλισε» συνέχισε ο Ερντογάν υπαινισσόμενος παράλληλα πως ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης για να προβαίνει σε σχόλια ανάλογου ύφους.

«Βρέθηκες εκεί [εννοεί στην πρωθυπουργία] μέσω διορισμού, δεν έχεις εκλεγεί. Για να μπορείς να κάνεις τέτοια σχόλια για τον Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει πρώτα να έχεις επίγνωση της δικής σου ιστορίας. Όμως, είδαμε ότι δεν έχεις» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία διαφαινόμενη αναφορά στον Μπενίτο Μουσολίνι, βάσει των όσων μεταδίδει ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters στην Άγκυρα.

Τη «φωτιά» στις σχέσεις Άγκυρας – Ρώμης άναψε η σκληρή αντίδραση του τέως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, για το λεγόμενο Sofagate και την προσβλητική συμπεριφορά έναντι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όταν η Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ έγιναν δεκτοί από τον Ερντογάν στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Άγκυρα, εκείνη αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν καναπέ μακριά τους, καθώς υπήρχαν μόνο δύο πολυθρόνες, τις οποίες και κατέλαβαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -που δέχεται επίσης μπαράζ κριτικής για τη στάση του.

Η Τουρκία απέρριψε την ομοβροντία επικρίσεων εναντίον της, υποστηρίζοντας ότι η ίδια ακολούθησε τις οδηγίες που της έδωσαν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες τήρησης του πρωτοκόλλου.

Αντιδρώντας στην προσβολή έναντι της Φον ντερ Λάιεν, ο Μάριο Ντράγκι κατήγγειλε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και κάνοντας λόγο για «απρεπή συμπεριφορά του», με συνέπεια να πυροδοτήσει την οργή του Τούρκου προέδρου.

Όπως έχει γράψει ο ιταλικός Τύπος, οι τουρκικές Αρχές απαιτούν επίσημη συγγνώμη από την ιταλική κυβέρνηση και δεν θα ικανοποιηθούν μέσω διευκρινίσεων από διπλωματικές οδούς.

Σε αντίποινα, δε, «πάγωσαν» την πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο. Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε εξαπολύσει «πυρά» κατά του Ντράγκι, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη λαϊκίστική ρητορική», ενώ ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ