Στον Στρούμπουλα το πρώτο Κέντρο Εναλλακτικού Αθλητισμού και Αναψυχής της Κρήτης (βίντεο)

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

Ένα εμβληματικό έργο που θα συγκεντρώσεις πολλαπλές δραστηριότητες θα γίνει στο Μαλεβίζι

Ποδηλατοδρόμιο, τοξοβολία, γήπεδο τένις,  υπαίθριο γυμναστήριο, κέντρο ιππασίας με την πρώτη αδειοδοτημένη πίστα, mini golf το  οποίο θα λειτουργεί κι ως προπονητήριο, ποδηλατόδρομο – mountain bike, πίστα αναρρίχησης, αναψυκτήριο, υπαίθριο γυμναστήριο, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής  είναι οι  βασικές δραστηριότητες που θα φιλοξενήσει ένα μοναδικής ομορφιάς σημείο, αυτό του Στρούμπουλα.  Ουσιαστικά στον δήμο  Μαλεβιζίου  θα γίνει   το  «Κέντρο Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής Δήμου Μαλεβιζίου» , το πρώτο στο νησί.  

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ποσό ύψους 1.245.113,25 €, και οι σχετικές υπογραφές μεταξύ του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του δημάρχου Μποκέα, έπεσαν σήμερα, σε πανηγυρικό κλίμα, στον υπαίθριο χώρος της Πινακοθήκης Τυλίσου.

Όλες οι παρεμβάσεις θα είναι συμβατές με το φυσικό περιβάλλον, και έχουν εξασφαλιστεί όλες οι άδειες από το δασαρχείο.  Το έργο αυτό θα αναπτυχθεί σε δημοτική έκταση 22 στρεμμάτων, ενώ θα υποστηριχθεί ενεργειακά από φωτοβολταϊκό  πάρκο. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός  ότι θα υπάρχει πρόσβαση από τον νέο άξονα που κατασκευάζεται και θα συνδέσει το Γάζι  με τα Ανώγεια.

 Τόσο  ο υφυπουργός όσο και ο Δήμαρχος αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του έργου που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την περιοχή και ως προς την ανάπτυξη της ενδοχώρας, την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, της τουριστικής προβολής και φυσικά για τον αθλητισμό

Γιατί  επιλέχθηκε Στρούμπουλας

Η επιλογή της κατασκευής Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής στο Οροπέδιο Στρούμπουλα σε έκταση του Δήμου Μαλεβιζίου κρίνεται απαραίτητη, διότι σε ολόκληρο το Νομό Ηρακλείου δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων και αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχο κέντρο δεν υπάρχει στην Κρήτη και η κατασκευή του λόγω της γεωγραφικής θέσης του Μαλεβιζίου αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης αθλητών και επισκεπτών, αλλά και διοργάνωσης εναλλακτικών αθλητικών διοργανώσεων. Η περιοχή του Στρούμπουλα βρίσκεται σε στρατηγική θέση έχοντας μόλις 15 λεπττά απόσταση οδικώς από το Ηράκλειο Κρήτης και μόλις 10 λεπτά απόσταση οδικώς από το κέντρο του Δήμου Μαλεβιζίου, το Γάζι.

 Η χωροθέτηση του Κέντρου στην περιοχή του Στρούμπουλα συνδέει την ενδοχώρα του Δήμου Μαλεβιζίου με τον τουρισμό, καθώς πρόκειται για περιοχή εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες, με μοναδική πολιτισμική και γεωλογική αξία, αφού συνορεύει με το Γεωπάρκο Ψηλορείτη Unesco. Στη συγκεκριμένη περιοχή ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα μια σημαντική οδική αρτηρία που δίνει πρόσβαση προς τα Ανώγεια του όμορου Νομού Ρεθύμνου, καθιστώντας την έτι περαιτέρω ελκυστική και προσβάσιμη στους επισκέπτες. Ήδη, παρά την απουσία υποδομών στην εν λόγω περιοχή, πολλοί είναι οι κάτοικοι των Νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνης που επιλέγουν την περιοχή για περίπατο και αναψυχή.

Επιπρόσθετα, το έργο θα βοηθήσει σε µεγάλο βαθµό στην αντιµετώπιση του προβλήµατος της εποχικότητας του τουρισµού στην περιοχή µε την ταυτόχρονη ενδυνάµωση του Δήµου και των γειτονικών περιοχών ως πόλου έλξης του αθλητικού τουρισµού, προσφέροντας επιπλέον εισόδηµα στην τοπική κοινωνία. Λόγω του εύκρατου κλίµατος αλλά και των πολυπληθών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή η κατασκευή του Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού και Αναψυχής στο Στρούμπουλα θα διαφοροποιήσει και θα εμπλουτίσει το προσφερόµενο τουριστικό προϊόν σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου αλλά και Ρεθύμνης.

Παράλληλα η κατασκευή του Κέντρου Εναλλακτικού Αθλητισμού & Αναψυχής θα συµβάλλει περαιτέρω στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Μαλεβιζίου  µε την προώθηση της ενασχόλησης των κατοίκων µε τον αθλητισµό.

Σημειώνεται ότι ο χώρος θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί και ως χώρος σηµαντικών εκδηλώσεων ποικίλου χαρακτήρα.

Στην κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στο Δήµο Μαλεβιζίου θα χρησιµοποιηθούν Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας µε στόχο την εξοικονόµηση ενέργειας η οποία θα συµβάλλει περαιτέρω στην βιωσιµότητα της επένδυσης, σύµφωνα µε την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και τους στόχους του «Συµφώνου των Δηµάρχων» 20-20-20. Η κατεύθυνση του σχεδιασμού εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια που έχει εκπονήσει ο Δήμος Μαλεβιζίου στο πλαίσιο υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων.

Το ακριβώς θα γίνει 

Στο Οροπέδιο Στρούμπουλα του Δήμου Μαλεβιζίου, σε έκταση 22στρεμμάτων πρόκειται να αναπτυχθεί κέντρο εναλλακτικού αθλητισμού και αναψυχής. Το κέντρο θα προσφέρεται για εναλλακτικές δραστηριότητες, θα είναι σχεδιασμένο για όλους (ΑΜΕΑ) και θα αποτελείται έλξη για τουριστικό αθλητισμό, εργασιακό αθλητισμό και αθλητική κατάρτιση καθώς θα λειτουργεί παράλληλα σαν χώρος κοινωνικοποίησης και διαδραστικότητας.

Το κέντρο θα περιλαμβάνει υπαίθριο γυμναστήριο, χώρους ελεύθερης εκγύμνασης, 3 υπαίθρια γήπεδα τένις, γήπεδο γκολφ, τοξοβολία, ιππασία, ποδηλατόδρομο – mountain bike, στίβο και περιπατική διαδρομή, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, παιδική χαρά και τοίχο αναρρίχησης.

 1. ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ & ΧΩΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ

Το υπαίθριο γυμναστήριο αποτελείται από διαμορφωμένους χώρους για ομαδική ή ατομική εκγύμναση όλων των ανόργανων μορφών. Επίσης, θα τοποθετηθούν όργανα εξωτερικού τύπου και ένας τοίχος αναρρίχησης. Η επιφάνεια αυτών είναι περίπου 1200,00τμ.

 • ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΝΙΣ

Κατασκευάζονται τρια υπαίθρια γήπεδα τένις εκ των οποίων το ένα θα είναι μίνι. Πρόβλεπονται τα 2 γήπεδα αντισφαίρισης να κατασκευαστούν με τις τεχνικές προδιαγραφές των σκληρών γηπέδων, δηλαδή σε υπόστρωμα ασφάλτου εφαρμόζεται ακρυλικό ειδικό δάπεδο το οποίο περιλαμβάνει τον αγωνιστικό χώρο και την περιμετρική ζώνη ασφαλείας – κυκλοφορίας ενώ τα άλλο θα είναι χωμάτινο. Οι διαστάσεις του γηπέδου αρκεί να είναι 36m x18m για να μπορούν να φιλοξενήσουν αγώνες σε εθνικό επίπεδο. Οι διαστάσεις του μίνι-τένις γηπέδου (περιοχή άθλησης) θα είναι 6mx13m και η συνολική επιφάνει θα είναι 9mx18m

Η συνολική επιφάνεια και των τριών γηπέδων διαμορφώνεται στα 1800,00τμ.

 • MINI ΓΗΠΕΔΟ ΓΚΟΛΦ – 1000,00τμ
 • ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ – 2000,00 τμ
 • ΙΠΠΑΣΙΑ – 1000μέτρα μήκους
 • ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ – 700μέτρα μήκος
 • ΣΤΙΒΟ & ΠΕΡΙΠΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ – 450μέτρα μήκους
 • ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ένα ΠΚΑ είναι μια ” προσομοίωση ” ενός οδικού δικτύου μιας αστικής και υπεραστικής περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι ένας χαρακτηριστικός δρόμος είναι πλήρης με αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες μαζί με τους πεζούς. Αυτό κάνει τη μεταφορά μια πολύ περίπλοκη και επικίνδυνη διαδικασία. Τα ΠΚΑ έχουν σχεδιασθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά στοιχεία ενός οδικού δικτύου μιας πόλης όπως οι οδοί πεζοδρόμια, διασταυρώσεις, και πινακίδες σημάτων, που συνδυάζονται με τα απαραίτητα κινούμενα στοιχεία ενός δικτύου κυκλοφορίας: οχήματα, τα οποία τροφοδοτούνται κυρίως με τις ηλεκτρικές μηχανές. Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 3 στρέμματων

 • ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ & ΤΟΙΧΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ
 1. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Κάλυψη αναγκών του συνόλου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και θέρμανσης – ψύξης του κέντρου αθλητισμού του Μαλεβίζιου και συγκεκριμένα καλύπτονται:

 • Φωτισμός κλειστών και ανοικτών χώρων
 • Θερμικές –ψυκτικές ανάγκες των  βοηθητικών χώρων ( αποδυτήρια ,κλπ)
 • Παραγωγή Ζεστού  Νερού Χρήσης ( ΖΝΧ)
 1.  Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
 2. Πλήρης εγκατάσταση ύδρευσης και αποχέτευσης για τα WC και τα αποχωρητήρια και αποχέτευση όμβριων υδάτων.
 3. Πλήρης εγκατάσταση πυρασφάλειας με Μ.Υ.Π.Δ., πυρανίχνευσης και χειροκίνητο σύστημα ενεργοποίησης συναγερμού
 4. Πλήρης εγκατάσταση Θέρμανσης-Κλιματισμού-Αερισμού με ΚΚΜ 100% νωπού αέρα και ανεξάρτητο δίκτυο αερισμού WC, αποδυτηρίων και αναψυκτηρίου.
 5. Πλήρης ηλεκτρική εγκατάσταση διανομής ισχύος, ΣΑΠ & γειώσεων, φωτισμού και ρευματοδοτών.
 6. Πλήρης εγκατάσταση δικτύου φωνής δεδομένων, TV, μεγαφωνικού συστήματος ανακοινώσεων, BMS και πίνακα αποτελεσμάτων – συστήματος χρονομέτρησης.
 7. Πλήρης εγκατάσταση φωτισμού και αποχέτευσης όμβριων υδάτων όλων των υπαίθριων χώρων
 • Η απαιτούμενη ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών θα παράγεται από το σύστημα φωτοβολταϊκου σταθμού

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...