Τουρκικά ΜΜΕ για κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου: Σκανδαλώδης διπλωματία

Petite Perle 300×250

Άμεση ήταν η αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ στην αντιπαράθεση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπροστά στις κάμερες η οποία σημειώθηκε κατά στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Όπως είπε ο ανταποκριτής του MEGA στην Τουρκία, Ανδρέας Ρομπόπουλος, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για «αντίδραση Τσαβούσογλου στην απαράδεκτη επίθεση Δένδια στην Άγκυρα».

Σημειώνεται ότι αυτός ο τρόπος διπλωματίας είναι ο τρόπος που υιοθετεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε το έχει ξανακάνει να εκφράσει τις τουρκικές θέσεις ακόμα και μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τώρα όμως όταν αυτό ακούστηκε στην Άγκυρα μπροστά στον Τσαβούγλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενοχλήθηκε και «ξέσπασε».

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συγκρούστηκαν ανοιχτά και εφ' όλης της ύλης μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τους δημοσιογράφους μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο του Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας στο τραπέζι όλη την ατζέντα της αντιπαράθεσης.

Yπενθυμίζεται ότι στον αέρα τίναξε τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έβγαλε στη… φόρα τις συζητήσεις που συνήθως γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Δένδιας για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση υπερασπιζόμενος το casus belli στο Αιγαίο αλλά και χαρακτηρίζοντας «ρωμιούς ορθοδόξους» την ελληνική κοινότητα.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κ. Δένδια που έθεσε το ζήτημα του casus belli στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας καθώς επίσης μίλησε και για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παίρνοντας το λόγο έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Απευθυνόμενος στο Νίκο Δένδια ανέφερε προκλητικά: «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καβγά ή αν θα βρούμε λύσεις να συνεχίσουμε το διάλογο και να κρατησουμε ανοιχτούς τους διαύλους».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας πήρε ξανά το λόγο και τόνισε ότι «η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου». «Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Αν δεν υπάρχει αποβατική απειλή ας μας το πουν» τόνισε με νόημα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Αναφερόμενος στα θέματα των χωρικών υδάτων αλλά και του εθνικού εναέριου χώρου στα οποία είχε αναφερθεί ο κ. Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αυτό το θέμα υπάρχει από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο η Τουρκία το θυμήθηκε τη δεκαετία του 1950.

Τελικώς μετά από ένα συνεχές πινγκ πονγκ απαντήσεων και ανταπαντήσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών τελικώς τα πνεύματα ηρέμησαν και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν για να συμμετάσχουν στο δείπνο.

Διπλωματικές πηγές για το πινγκ πονγκ δηλώσεων Δένδια – Τσαβούσογλου

«Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις» αξίζει να σημειωθεί ότι ανέφεραν διπλωματικές πηγές για το πινγκ πονγκ δηλώσεων στην 'Αγκυρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Επισημαίνουν πως με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και προσθέτουν:

«Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση.

Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Σημειώνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

«Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επίσης και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

ΠΗΓΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ