Πάσχα: Η εισήγηση της Εκκλησίας για τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μ. Εβδομάδα και στην Ανάσταση

Petite Perle 300×250

Τον τρόπο που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά την Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση εισηγήθηκε με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Η Εκκλησία προτείνει υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησίων, καθώς και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών.

Ειδικότερα, η πρόταση της Εκκλησίας είναι να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου στις εκκλησίες.

Παράλληλα, προτείνει να επιτραπεί να γίνονται υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλειους χώρους εκκλησιών.

Ακόμη, προτείνεται αλλαγή του ωραρίου, με τις ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής να επεκτείνονται μέχρι τις 23:00 ή και τα μεσάνυχτα, ενώ η Ανάσταση μετά τα μεσάνυχτα.

Προς το παρόν, το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται ενδελεχώς. Το σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με το Open, είναι να επιτραπεί ο εκκλησιασμός σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως:

  • Self test σε ιερείς και πιστούς
  • Ένας πιστός ανά 25 τετραγωνικά μέτρα
  • Έως 50 άτομα για τους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς (στο μοντέλο του περσινού Πάσχα)

Ωστόσο, το κύριο αντικείμενο προβληματισμού των ειδικών είναι οι λιτανείες και οι περιφορές για το φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού λόγω συνωστισμού.

Με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι πιθανότατα να μην επιτραπεί η περιφορά του Επιταφίου εκτός ναού τη Μεγάλη Παρασκευή.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς» δήλωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, λέγοντας πως δεν μπορεί να συμβεί ό,τι είχε συμβεί το προηγούμενο Πάσχα.

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες», πρόσθεσε μιλώντας στο Mega.

«Η περιφορά του Επιταφίου δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό», είπε ο κ. Ιγνάτιος.

πηγή: www.cnn.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ