Ελλάδα – Εμβόλια: Πάνω από 2,5 εκατ. εμβολιασμοί στη χώρα

Petite Perle 300×250

Για ποιους ανοίγουν τα ραντεβού το επόμενο διάστημα

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εμβολιασμοί στη χώρα, με 770.000 πολίτες να έχουν κάνει ήδη και τις δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η χώρα έσπασε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών. 1.770.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ 770.000 έχουν κάνει και τις δύο, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει σε ανάρτησή του πως «κάθε εμβολιασμός είναι μία μικρή νίκη κατά της πανδημίας».

Εμβολιασμοί: Ποιες ομάδες ακολουθούν

Την ίδια στιγμή η πλατφόρμα για την κατηγορία των ευπαθών ομάδων Β' τρέχει από την Παρασκευή, ενώ αύριο ακολουθούν άλλες δύο κατηγορίες πολιτών. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Τετάρτη για τους εκπαιδευτικούς και τους ανθρώπους των 55-59 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να δηλώσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Θα ακολουθήσουν το προσεχές Σάββατο τα άτομα ηλικίας 50-54 ετών, ενώ σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Μάιο θα προχωρήσει και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακών ομάδων με την κατηγορία των άνω των 40 ετών.

Εμβολιασμοί: Πόσα εμβόλια αναμένονται το επόμενο διάστημα στη χώρα

Οπως ενημέρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι παραδόσεις εμβολίων στη χώρα θα συνεχιστούν κανονικά, παρά την εμπλοκή με τα εμβόλια της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με τον κ.Θεμιστοκλέους, η Pfizer θα παραδώσει 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ η Moderna θα παραδώσει 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.0000 δόσεις τον Ιούνιο.

Από την άλλη, η Johnson & Johnson θα κάνει μια μικρή παράδοση εντός του Απριλίου. Η χώρα έχει ήδη παραλάβει 33.600 δόσεις, ενώ θα ακολουθήσουν 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, τον Μάιο και τον Ιούνιο αναμένονται στην χώρα πάνω από 7 εκατ. δόσεις των εμβολίων, με ερωτηματικό στις παραδόσεις από την AstraZeneca καθώς ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι δόσεις του συγκεκριμένου διμήνου.

Ακόμη, στο πλάνο των εμβολιασμών φαίνεται να μπαίνει και η Novavax. Οπως απάντησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σε ερώτηση του iefimerida.gr «το εμβόλιο Novavax είναι ανάμεσα σε αυτά που διαπραγματεύεται η ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής αγοράς και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία. Εμείς σαν χώρα έχουμε τοποθετηθεί στο ποσοστό που μας αναλογεί στην προαγορά, αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανέφερε μάλιστα πως από την παρασκευή του εμβολίου προκύπτουν ενθαρρυντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 96% έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, 86% απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη και 49% απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ