Μια μοναδική έκδοση για την ιστορία του Μαλεβιζίου στην επανάσταση (video)

Petite Perle 300×250

Με πρωτοποριακές εκδηλώσεις ο Δήμος τιμά την επέτειο των 200 ετών

Μέσα από την έκδοση του συγγραφικού τόμου «Το Μαλεβίζι στην Επανάσταση του 1821» αλλά και με την Έκθεση «Τα όπλα των Κρητών στην Επανάσταση του 1821» που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Πινακοθήκη στην περιοχή της Τυλίσου, ο Δήμος Μαλεβιζίου επιχειρεί να αναδείξει και να καταγράψει την ιστορία της περιοχής του Μαλεβιζίου σε σχέση με την Επανάσταση του 1821.

«Από την πρώτη μέρα που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου στόχος μας ήταν να καταγράψουμε και να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας . Μια περιοχή που έχει αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες και αγωνιστές . Στο πλαίσιο αυτά νιώθω τυχερός και είναι μεγάλη τιμή για εμένα γιατί άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τον πολιτισμό συνδράμουν στην προσπάθεια του Δήμου να καταγράψει την ιστορία του σε σχέση με το 1821» δήλωσε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου  ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου  Μενέλαος Μποκέας .

Με βασικό γνώμονα τη μελέτη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αλλά και τη συνέξέτασή της με το γενικότερο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει συγκροτήσει επιτροπές ειδικών μελετητών επιστημόνων και συλλεκτών ιστορικών τεκμηρίων οι οποίες και εισηγήθηκαν δύο κορυφαίες εκδηλώσεις με στόχο να μείνει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του εορτασμού στην πολιτιστική παρακαταθήκη της Κρήτης.

«Η προσπάθεια αυτή έχει  ξεκινήσει αρκετούς μήνες .Είμαστε μια ομάδα που ασχολούμαστε με την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κρήτης . Μέσα από τον τόμο αυτό θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων η προσφορά του Μαλεβιζίου όπως παρουσιάζεται μέσα από τον κώδικα θυσιών . Μέσα από τα άρθρα και τις μελέτες καταγράφονται ονόματα αγωνιστών του 1821 που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν ενώ παράλληλα γίνεται και αναφορά στα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν εκείνα τα χρόνια καθώς και στην κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Κρήτης τη συγκεκριμένη περίοδο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής που έχει οριστεί Αρχιτέκτονας -Μηχανικός κ. Ηρακλής Πυργιανάκης

Από την πλευρά του ο  Ιστορικός –Ερευνητής κ. Ευτύχης Τζιρτζιλάκης αναφερόμενος στην έκθεση  «Τα όπλα των Κρητών στην Επανάσταση του 1821» επεσήμανε ότι μέσα από τη συλλογή αυτή την οποία έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή, αναδεικνύεται με ποια όπλα πολέμησαν και επαναστάτησαν οι Κρητικοί. Πρόκειται για ένα σπάνιο όσο και πολύτιμο υλικό που έχει συγκεντρωθεί ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα όπλα με τα οποία πολέμησαν οι Κρητικοί για την ελευθερία τους .

Για μια σοβαρή πράξη ανάδειξης της Ιστορίας του Μαλεβιζίου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου Σπύρος Καλλέργης .«Υπάρχει μια θαμμένη ιστορία και όλοι οι εκλεκτοί επιστήμονες θα αναδείξουν αυτό το σπουδαίο έργο» επεσήμανε ο κ. Καλλέργης. Παράλληλα πρότεινε να μπει σε διδακτέα ύλη στα σχολεία του Μαλεβιζίου η ιστορία της περιοχής.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ