Η στιγμή που περίμενε 26 χρόνια το Τσαλικάκι ήρθε (video)

by KORINA KAFETZOPOULOU

Τελευταία Ενημέρωση:

Τέλος στην ομηρία-Κυρώθηκε η Πράξη Εφαρμογής της Αγίας Μαρίνας

Μια επίπονη γραφειοκρατική και δαιδαλώδης διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια και απασχόλησε τέσσερις δημοτικές Αρχές, έφτασε στο τέλος της.  

Με την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της Αγίας Μαρίνας δημιουργούνται σχολεία, παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου, μπαίνει τέλος στην αυθαιρεσία.

Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται :

·         49 κοινόχρηστοι χώροι σε όλη την πολεοδομική ενότητα (Παιδικές χαρές, χώροι Πρασίνου, χώροι στάθμευσης), που συνολικά καταλαμβάνουν επιφάνεια 34 στρεμμάτων.

·         8 παιδικές χαρές

·         10 Χώροι Πρασίνου

·         20 Χώροι Στάθμευσης

·         11 λοιποί ΚΧ- Πλατεία ..

·         Οι υφιστάμενοι δρόμοι στο σύνολο τους είναι περίπου 100 στρέμματα, ενώ με την πράξη εφαρμογής θα διαπλατυνθούν  και θα διανοιχθούν (ρυμοτομούνται) περίπου 150 στρέμματα.

Στοιχεία πολεοδομικής μελέτης Αγίας Μαρίνας – Τσαλικάκι Γαζίου

Με βάση την Πολεοδομική Μελέτη η έκταση είναι 785.187,07 τ.μ. Τα 190.193,15 τ.μ. είναι εντός των ορίων του οικισμού και τα 594.993,92 τ.μ. εκτός των ορίων. Εντός των ορίων του οικισμού η εφαρμογή του σχεδίου γίνεται με πράξεις αναλογισμού και εκτός των ορίων με εισφορά σε γη. Με βάση την πολεοδομική μελέτη έχουμε:

 ΠΛΗΘΟΣ ΧΩΡΩΝΕΚΤΑΣΗ
ΑΘΛΗΣΗ25.174,70
ΝΑΟΣ1557,56
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ21.852,00
ΔΗΜΟΤΙΚΑ24.734,53
ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ15.190,70
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ33.995,78
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ4933.844,00
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ135482.982,32
ΔΡΟΜΟΙ 246.855,48
ΣΥΝΟΛΟ 785.187,07

Όπως είπε ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας η επιφάνεια των κοινόχρηστων χώρων είναι 34 στρέμματα,  παιδικές χαρές,  χώροι πρασίνου και χώροι στάθμευσης. Ενώ συνολικά πολεοδομούνται  785 στρέμματα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.  

Επίσης δημιουργήθηκαν  66 νέα οικόπεδα  συνολικού  εμβαδού 22 στρεμμάτων.

 Ο κ. Μποκέας φανερά ικανοποιημένος για την ιστορική αυτή ημέρα δήλωσε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, μια σπουδαία μέρα για το Τσαλικάκι που δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή του προοπτική. Με την υπογραφή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη εγκαινιάζεται μια νέα σελίδα για την Αγία Μαρίνα, που είναι μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία συνεχώς υποδέχεται νέες οικιστικές ροές.  Δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να δημιουργήσει νέους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, στάθμευσης, παιδικές χαρές, νέες σχολικές υποδομές, αλλά και να προχωρήσει σε διαπλατύνσεις και διανοίξεις οδών. Πλέον, οι κάτοικοι που έχουν περιουσίες στην περιοχή αυξάνουν την αξία τους και μπορούν να επενδύσουν, να οικοδομήσουν. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρνουτάκη για τη διαρκή του στήριξη στο Μαλεβίζι και ιδιαιτέρως την προϊσταμένη του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Αφροδίτη Κοτσιφάκη, το μελετητή της πράξης εφαρμογής κ. Παππά, και βεβαίως τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Συμβούλου σε θέματα πολεοδομίας Νίκο Ξυλούρη αλλά και τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας και τον Προϊστάμενο κ. Μαρίνο Κριτσωτάκη. Φυσικά, τα Σχέδια Πόλης θέλουν πολύ κόπο και χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε όλες τις αυτοδιοικητικές ηγεσίες της περιοχής που συνέδραμαν. Το Σχέδιο Πόλης της Αγίας Μαρίνας ξεκίνησε επί δημαρχίας Τζεδάκη, το ΦΕΚ Πολεοδόμησης επί δημαρχίας Γιώργου Μαρκογιαννάκη, η σύμβαση με το μελετητή υπογράφηκε επί δημαρχίας Κώστα Μαμουλάκη και σήμερα, 25 χρόνια μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ολοκληρώσει την κύρωση της πράξης εφαρμογής».

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι σε μια έκταση 488 στρεμμάτων  που μπορούν να  χτίσουν οι πολίτες ενώ 172 στρέμματα θα είναι  κοινόχρηστοι χώροι,  η οποία θα είναι υπέρ της κοινωνίας υπέρ των τοπικών αναγκών

Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, τονίζουμε πως η πράξη εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι του Δήμου Μαλεβιζίου, δίνει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά της. Της σημερινής υπογραφής, προηγήθηκε, κατά τα προηγούμενα χρόνια και από το 1996, η επιστημονική δουλειά ανθρώπων που σχεδίασαν με υπευθυνότητα την πορεία της περιοχής.

Σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα πολεοδόμησης σε μια περιοχή 488 στρεμμάτων, ενώ 172 στρέμματα δίνονται ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Με τη συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου και του Δημάρχου Μενέλαου Μποκέα, προχωρούμε τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα επόμενα αναπτυξιακά βήματα στην περιοχή».

Ο Περιφερειάρχης, ευχαρίστησε, επίσης, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για θέματα περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνο Κριτσωτάκη, αλλά και όλους τους πρώην Δημάρχους για τη συνεργασία τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Κύρκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Είναι πράγματι μια σημαντική ημέρα για την  περιοχή της Αγίας Μαρίνας  καθώς  κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής που είχε ξεκινήσει το 2013.   Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αυτή τη σημαντική εξέλιξη που θα δώσει μία αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή.  Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, την χαιρετίζουμε,  και θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε,  ούτως ώστε από δω και πέρα να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στην πράξη εφαρμογής».

Το παρών στην υπογραφή της απόφασης κύρωσης και την παρουσίαση της πράξης εφαρμογής Αγίας Μαρίνας έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Λάμπρος Βαμβακάς και Κώστας Φασουλάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου Σπύρος Καλλέργης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Πετούσης, Γρηγόρης Φασουλάκης, Χαράλαμπος Κουτσογιάννης, Γρηγόρης Περισυνάκης, Μιχάλης Αλμπαντάκης, Χρύσα Λυρώνη, Νίκη Ζερβού, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Μαρκογιαννάκης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης και Γιάννης Άσπρης, το μέλος Ελένη Μιχαλάκη, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Τάσος Λιαδάκης και Γιάννης Βάμβουκας, ο Πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΜ Γιάννης Μαρής, η Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΔΟΚΑΠΠΑΜ Μαρίνα Βογιατζή και Έφη Βολανάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θανάσης Κύρκος, Άρης Σαλούστρος και Μανώλης Παπαδομανωλάκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης, η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαλεβιζίου Ρένα Παπαδάκη και οι προϊσταμένες Αφροδίτη Κοτσιφάκη και Βούλα Κουτάντου.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...