Ψαλίδι 12 εκατομ. στα έσοδα των Δήμων – Μειώνεται κατακόρυφα δημοτικό τέλος

Petite Perle 300×250

Με Τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή, η Κυβέρνηση προχωρά σε κατακόρυφη μείωση (από 5 σε 0,5 %) ενός δημοτικού τέλους για το 2021 και το 2022.

Πρόκειται για το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων που πληρώνουν στους Δήμους οι εξής ωφελούμενοι από την Τροπολογία:

« νυχτερινών κέντρων, αιθουσών χορού και άλλων καταστημάτων με ποτά και θέαμα, καφωδείων, κέντρων διασκέδασης και χορευτικών κέντρων με μουσική » .

Σύμφωνα με την Έκθεση του ΓΛΚ, προκαλείται σε βάρος των προϋπολογισμών των ΟΤΑ Α' βαθμού μείωση εσόδων, το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ περίπου συνολικά.

Η Κυβέρνηση στην Αιτιολογική Έκθεση κάνει λόγο για «πιλοτική εφαρμογή του μειωμένου τέλους για τα έτη 2021 και 2022 καταρχήν για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταστημάτων. Εντός του 2022, θα αξιολογηθούν τα δεδομένα που θα έχουν συλλεγεί προκειμένου να καθορισθεί το ποσοστό του σχετικού τέλους για το έτος 2023 και εφεξής».

Υπενθυμίζουμε  ότι σας είχαμε "προειδοποιήσει" ήδη πριν ένα μήνα, από τις 19 Μαρτίου, για την επικείμενη εξέλιξη.  Σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, όχι μόνο το δίδυμο Βορίδη–Πέτσα, αλλά και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου.  Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) είχε στη συνέχεια εκδώσει Δ.Τ. όπου ανέφερε: « Τέλος, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου, το δημοτικό τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων να κατέβει στο 0,5 % και για τα κέντρα διασκέδασης, θέμα που θα συζητήσει και με την ΚΕΔΕ. »

– Το συζήτησε ο Βορίδης με την ΚΕΔΕ ;

– Συμφωνεί η ΚΕΔΕ με την Τροπολογία ;

– Η ρύθμιση έχει κάποια σχέση με την πανδημία ; Εάν ναι, γιατί αφορά ολόκληρο το 2022 ;

– Γιατί η Κυβέρνηση -εάν θέλει να στηρίξει τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης- ουσιαστικά δίνει τα εκατομμύρια από τις "τσέπες" των Δήμων και όχι από τη δική της "τσέπη" απευθείας ;

Η αριθμ. 860/52/20.4.2021 Τροπολογία

airetos.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ