Τον έπιασε στη δεύτερη θέση Άρης – ΠΑΟΚ 0-1 (vids)

Mε γκολ του Σβαμπ στο 6' και καταπληκτικό τον Σφιντέρσκι που… μοίραζε ασίστ, ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και ισοβάθμησε με τον «συμπολίτη» στη δεύτερη θέση των play offs – Αποβλήθηκε στο 85' με δεύτερη κίτρινη κάρτα σ 'ένα λεπτό ο Ουάρντα.

Ο ΠΑΟΚ έβαλε… φωτιά στα Playoffs με τη νίκη του (0-1) επί του Άρη στο «Κλ. Βικελίδης» η οποία του δίνει προβάδισμα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Τρομερός ο Σφιντέρσκι, σκόρερ ο Σβαμπ για τον Δικέφαλο.

Στην πραγματικότητα, ο Πολωνός φορ του ΠΑΟΚ ήταν όλα τα λεφτά στο πρώτο ημίχρονο, εμφανίζοντας έναν τρόπο παιχνιδιού που δεν (μας) είχε συνηθίσει καθώς δημιούργησε για τους συμπαίκτες του, αυτός εξάλλου έδωσε την έξυπνη κάθετη πάσα στον Στέφαν Σβαμπ στο γκολ που έκρινε το παιχνίδι. Κυρίως όμως η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία είχε εξαιρετική λειτουργία του στην άμυνα καθώς πέρασε «χειροπέδες» στον Άρη υποχρεώνοντάς τον σ' ένα από τα πιο δυσλειτουργικά παιχνίδια του στο «Κλ. Βικελίδης».

Η έκπληξη με Γκάνεα και η… πεπατημένη του Γκαρσία

Με προφανή σκοπό να χτυπήσει τη δεξιά πλευρά της άμυνας του ΠΑΟΚ, ο Άκης Μάντζιος επιφύλαξε μία έκπληξη στο αρχικό σχήμα με τη χρησιμοποίηση του Κριστιάν Γκάνεα στο αριστερό άκρο της άμυνας και λόγω της ικανότητας του Ρουμάνου στην επιθετική δημιουργία. Αντιθέτως, δεν προκάλεσε έκπληξη η μη χρησιμοποίηση (στο αρχικό σχήμα) του Μπρούνο Γκάμα καθώς ο Πορτογάλος δεν είναι έτοιμος, δεν θέλησε επίσης να ρισκάρει στον άξονα της μεσαίας γραμμής (διατηρώντας το δίδυμο των Σάσα-Τζέγκο) και γενικώς επέλεξε τα πρόσωπα και το σχήμα που οδήγησε στη νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Η ικανοποίηση του Πάμπλο Γκαρσία από το επίπεδο απόδοσης του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό επιβεβαιώθηκε μέσα από τη χρησιμοποίηση του ίδιου σχήματος (3-4-3) με μία αλλαγή, αυτή του Ίνγκασον ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού. Τη θέση του στη θέση του κεντρικού αμυντικού πήρε ο Φερνάντο Βαρέλα, δίχως άλλη αλλαγή σε πρόσωπα αλλά και σε ρόλους.

Η έξυπνη πάσα του Σφιντέρσκι και η «γκάφα» του Σάκιτς

Πριν καλά-καλά πατηθεί το χορτάρι στο «Κλ. Βικελίδης» ο ΠΑΟΚ απέκτησε το προβάδισμα σε μία φάση (6') όπου ο Σφιντέρσκι έδωσε πανέξυπνη κάθετη πάσα στον Σβαμπ, κυρίως όμως ο Εμάνουελ Σάκιτς δεν αντιλήφθηκε την παρουσία του Αυστριακού στην πλάτη του, άφησε την μπάλα για την αγκαλιά του Κουέστα αλλά ο Σβαμπ την «άγγιξε» όσο χρειαζόταν για να καταλήξει στα δίχτυα (0-1). Αυτομάτως δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στον αγώνα καθώς ο ΠΑΟΚ έδωσε χώρο στον Άρη (ίσως παραπάνω απ' ότι έπρεπε καθώς υστέρησε στο κράτημα μπάλας), στην πραγματικότητα του παρέδωσε την κατοχή της μπάλας αλλά έκλεισε τους διαδρόμους του, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τη δημιουργία του αντιπάλου του, εξαφανίζοντας τον Ματέο Γκαρσία και ντουμπλάροντας τον Μπερτόγλιο για να περιορίσει τη δράση του.

Έτσι ο Άρης αντιλήφθηκε ότι η κατοχή μπάλας δεν φέρνει την ευτυχία πολλώ δεν μάλλον από τη στιγμή που δεν είχε ένταση στο παιχνίδι. Σημάδεψε την αριστερή πλευρά της άμυνας του αντιπάλου του, μέτρησε πολλά λανθασμένα γεμίσματα με τον Σάκιτς και σε επίπεδο τελικών ευκαιριών είχε μια φάση (12') με την κεφαλιά του Φακούντο Μπερτόγλιο από εκτέλεση κόρνερ και το σουτ του Μαντσίνι (29') εκτός περιοχής όπου ο Πασχαλάκης μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια.

Το ρεσιτάλ του Ροζ και το «σκάψιμο» του Καντουρί

Ο ΠΑΟΚ δεν ένιωσε ιδιαίτερη απειλή καθώς η πολυπρόσωπη άμυνά του «καθάριζε» με σχετική ευκολία τα γεμίσματα του Άρη, ενώ επιθετικά βασίστηκε σε εξαιρετικό παιχνίδι του Σφιντέρσκι ο οποίος δημιούργησε για τους συμπαίκτες του. Ενδεχομένως να επένδυσε και στα λάθη του Άρη, σαν τα τρία που έκανε ο Λίντσεϊ Ροζ μέσα σε διάστημα 6-7 αγωνιστικών λεπτών. Από αυτό επωφελήθηκε ο Καντουρί στο 44' (μετά από πάσα του Σφιντέρσκι) όταν προσπάθησε να «κρεμάσει» τον Χουλιάν Κουέστα στην κόντρα επίθεση του ΠΑΟΚ αλλά την ύστατη στιγμή ο Ισπανός τερματοφύλακας απομάκρυνε σε κόρνερ. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του (φτωχού σε επίπεδο τελικών προσπαθειών) πρώτου ημιχρόνου.

Πρώτη αντίδραση με Γκάμα, Ματίγια

Ο Άρης είχε ένταση στο πρώτο δεκάλεπτο του δεύτερου μέρους δεν είχε όμως και τον τρόπο για να διασπάσει την άμυνα του ΠΑΟΚ. Αυτό οδήγησε τον Άκη Μάντζιο στην πρώτη παρέμβαση στο παιχνίδι με την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο του πιο δημιουργικού χαφ Χαβιέρ Ματίγια αντί του αμυντικογενή Τζέγκο, αλλά και με τον Μπρούνο Γκάμα αντί του Μαντσίνι. Στο ίδιο σημείο ο Πάμπλο Γκαρσία αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον Κρέσπι (λόγω τραυματισμού) με τον Μιχαηλίδη. Οι γηπεδούχοι μέτρησαν υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας, αλλά αυτός που ήταν απειλητικός ήταν ο ΠΑΟΚ. Γιατί στο 63' όταν ο Καντουρί γύρισε σωστά την μπάλα στην περιοχή, αλλά ο Σβαμπ αδίκησε την προσπάθειά του με το κάκιστο τελείωμα.

Τον κράτησε ο Κουέστα

Στο 66' ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα με την τρομερή ευκαιρία με τον Ζίβκοβιτς. Μετά από γύρισμα του Καντουρί και στραβοκλωτσιά του Σφιντέρσκι, ο Κουέστα έκανε την απόκρουση του αγώνα στο σουτ του Ζίβκοβιτς (σχεδόν) από το ύψος της μικρής περιοχής! Πέντε λεπτά αργότερα, ο Πάμπλο Γκαρσία ενίσχυσε τον άξονά του με την είσοδο του Τσιγγάρα, αποσύροντας τον Σφιντέρσκι, έψαξε και τη δημιουργία του Ουάρντα ο οποίος αντικατέστησε τον Καντουρί, θέλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τους χώρους για τον αντίπαλο αλλά και να κρατήσει μπάλα η ομάδα του. Στο 79' και μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Σβάμπ κέρδισε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.https://player.glomex.com/integration/1.509.0/iframe-player.html?integrationId=yddsw24mjj022ya7&playlistId=v-catllwllp72p-sf&playlistIndex=0&origin=glomex-player&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.gazzetta.gr%2Ffootball%2Fsuperleague%2Farticle%2F1586064%2Faris-paok-0-1-vids

Τελευταία… ζαριά με Μήτρογλου, Σίλβα και ο κάκιστος Ουάρντα

Έχοντας ισορροπήσει το παιχνίδι από το 60'-65' και μετά ο ΠΑΟΚ έδειχνε να το διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ευκολία. Εκεί (79') ο Μάντζιος θέλησε να ταράξει τα… λιμνάζοντας νερά της ομάδας του με την είσοδο στον αγώνα των Σίλβα, Μήτρογλου καθώς πλην μιας φάσης με τον Ματέο Γκαρσία στο 66', ο Άρης δεν είχε τελική στο δεύτερο ημίχρονο! Ο Αμιρ Ουάρντα εξελίχθηκε σε αρνητικός πρωταγωνιστής του ΠΑΟΚ καθώς μέσα σε ένα λεπτό δέχθηκε δύο κίτρινες κάρτες και στο 86' άφησε την ομάδα του με παίκτη λιγότερο. Ο Αιγύπτιος ανάγκασε την ομάδα του να κλειστεί στην περιοχή της και λίγο έλειψε να πληρώσει το τίμημα αλλά ο Πασχαλάκης την κράτησε στο 90' νικώντας τον Μπερτόγλιο στο πλασέ του τελευταίου από το ύψος της μικρής περιοχής. Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά με τον Άρη να πιέζει τον ΠΑΟΚ αλλά να δεν βρήκε το γκολ της ισοφάρισης.

Ο MVP: Ο Κάρολ Σφιντέρσκι έπαιξε μόνος του τον Άρη στο πρώτο ημίχρονο, δημιούργησε το γκολ του Σβαμπ, έκανε και την πάσα στον Καντουρί στο 44'.

Στο ύψος του: Ο Ομάρ Ελ Καντουρί έκανε πολύ καλό παιχνίδι φτιάχνοντας φάσεις για την ομάδα του.

Ο «αδύναμος κρίκος»: Και να' ταν μόνο ένας. Κάκιστο παιχνίδι από τον Λίντσεϊ Ροζ, απούσα η μεσοεπιθετική γραμμή του Άρη με Ματέο Γκαρσία, Μπερτόγλιο και Μαντσίνι.

Η «γκάφα»: Διαλέγετε μεταξύ αυτής του Σάκιτς στο 6ο λεπτό που έφερε το γκολ του ΠΑΟΚ και του Ουάρντα που ανάγκασε την ομάδα του να παίξει με 10 παίκτες στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Το «στραγάλι»: Στο πρώτο ημίχρονο ο Ουίλι Ντελαζό έκανε οικονομία στις κάρτες, μετά… έβγαλε 2-3 για να μη χάσει τον έλεγχο του αγώνα και σε γενικές γραμμές πέρασε απαρατήρητος.

Ο ΠΑΟΚ αξιοποίησε τη μία από τις τρεις μεγάλες φάσεις του παιχνιδιού και κέρδισε δίκαια με πρωταγωνιστή τον Κάρολ Σφιντέρσκι. Ο Άρης έκανε ένα από τα πιο δυσλειτουργικά παιχνίδια του στο «Κλ. Βικελίδης» με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο δεύτερο ημίχρονο έκανε την πρώτη του ευκαιρία στο 90+ όπου ο Πασχαλάκης κράτησε τη νίκη για τον ΠΑΟΚ.

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Σάκιτς (70' Σούντγκρεν), Ροζ, Δεληζήσης, Γκάνεα, Λούκας Σάσα, Τζέγκο (57' Ματίγια), Μπερτόγλιο, Μαντσίνι (57' Μπρούνο Γκάμα), Ματέο Γκαρσία (79' Σίλβα), Μάνος (79' Μήτρογλου).
 

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο (57' Μιχαηλίδης), Μπάμπα, Ροντρίγκο, Σβαμπ, Αουγκούστο, Καντουρί (71' Ουάρντα), Ζίβκοβιτς (90+2' Κρμέντσικ), Σφιντέρσκι (72' Τσιγγάρας).

gazzeta.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ