Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση υποχρεώνεται να βάλει αντικειμενικά κριτήρια στο «Εξοικονομώ κατ'οίκον»

Για τις αλλαγές που έρχονται στο «Εξοικονομώ κατ'οίκον», την πανδημία και την επικείμενη ψήφιση των αλλαγών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στο Θέμα radio και τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

Αρχικά υποστήριξε πως «η κυβέρνηση μετέτρεψε το "Εξοικονομώ κατ'οίκον" σε έναν αγώνα ταχύτητας, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, όπου το αποκλειστικό κριτήριο είναι η ταχύτητα υποβολής, με το αποτέλεσμα να είναι το κλείσιμο της πλατφόρμας μέσα σε ελάχιστα λεπτά». Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής  δήλωσε ότι έπειτα από δική του πρωτοβουλία ανακινήθηκε το θέμα, καθώς «είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια σε ένα πρόγραμμα 850 εκατομμυρίων». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ήταν περιφρονητικό και για τους πολίτες και για τους μηχανικούς που αναλάμβαναν τα έργα». Σχολίασε δε ότι, σύμφωνα και με γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η σειρά προτεραιοποίησης των έργων θα πρέπει να βασίζεται σε μια αντικειμενική διαδικασία, προτάσσοντας κριτήρια όπως το εισόδημα, την παλαιότητα κατασκευής και τον λόγο κόστους/οφέλους των παρεμβάσεων.  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε επίσης την ψήφιση των αλλαγών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, επί του οποίου μάλιστα έχει οριστεί ο ίδιος ως κύριος εισηγητής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Καταφέραμε εκσυγχρονίσουμε τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και να τον αναδείξουμε σε ένα όργανο αλληλεγγύης των Ευρωπαϊκών Λαών, με σκοπό την προστασία από φυσικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές, ενώ προσθέσαμε και εργαλεία διασυνοριακών κινδύνων για καταστάσεις όπως η πανδημία». Ο ευρωβουλευτής αποκάλυψε ότι προβλέπεται 100% χρηματοδότηση στα κράτη-μέλη για την αγορά νέων εναέριων μέσων Canadair, ενώ είναι ήδη σε ισχύ ο μηχανισμός συνδρομής από άλλα κράτη. Όσον αφορά τη δράση του μηχανισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στους επαναπατρισμούς 80.000  πολιτών με έξοδα κυρίως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και στο ότι δημιουργήθηκαν σε διάφορα κράτη-μέλη αποθήκες με το αναγκαίο υλικό (μάσκες, αναπνευστήρες, στολές κ.α.).

Σχετικά με τη σημερινή ψηφοφορία για το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του Γιάννη Λαγού στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, όπου ήρθη τελικά η ασυλία Λαγού με 22 ψήφους υπέρ και 2 κατά, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι βέβαιο ότι θα αρθεί η ασυλία του και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη βδομάδα». Τόνισε δε ότι η άρση αυτή συνιστά πρωτοφανή καταδίκη για τα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς σχετίζεται με τη συμμετοχή μέλους του σε μια νεοναζιστική συμμορία που έχει διαπράξει δολοφονίες και άλλα εγκλήματα. Επεσήμανε ακόμη ότι ο Λαγός δεν χάνει την έδρα του ευρωβουλευτή, καθώς σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, δεν εκπίπτει του αξιώματος.

Όσον αφορά την καθυστέρηση των εμβολιασμών, υπογράμμισε τις ευθύνες της κας Von der Leyen, επικεντρώνοντας την κριτική του στο ότι η Επιτροπή έχει συνάψει συμβόλαια, χωρίς όμως να έχει θεσπίσει δεσμευτικές νομικές ρήτρες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ θα μπορούσε να έχει αποφύγει τις αρνητικές εξελίξεις, εάν υιοθετούσε από την αρχή μία στρατηγική ελέγχου των εξαγωγών προς άλλα ισχυρά κράτη, όπως η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε εξαγάγει στην Μ. Βρετανία 41 εκατομμύρια δόσεις ενώ δεν έχουμε λάβει ούτε μία».  

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωκομματικά, ο κ. Ανδρουλάκης, είπε: «Δεν μαδάω καμία μαργαρίτα, έχω πάρει τις αποφάσεις μου, όμως θεωρώ ότι για το καλό της παράταξης δεν πρέπει να πάμε σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια, αλλά πρέπει να έχουμε όλοι θεσμική συμπεριφορά. Όταν λοιπόν ανοίξει θεσμικά η διαδικασία των εκλογών, τότε ο καθένας οφείλει να πει την άποψή του ή να καταθέσει τη γνώμη του και την υποψηφιότητα του». Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι έως τότε υπάρχουν «άλλες προτεραιότητες». «Χρειάζεται αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση» υπογράμμισε, διότι η Ελλάδα να και έλαβε τα « πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα, το υγειονομικό αποτύπωμα είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες».  

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομία, προέβλεψε ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει για όσο διάστημα η Ελλάδα παραμένει «κόκκινη», ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία «πορτοκαλί». Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «αν θέλουμε να πάει καλά ο τουρισμός το καλοκαίρι, πρέπει να αλλάξει η υγειονομική κατάσταση με τήρηση και επιτήρηση των μέτρων». Η κριτική του κ. Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση συνεχίστηκε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μόλις στην 18η θέση στην ΕΕ όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ενώ υπογράμμισε τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά (59,2%) εμβολιασμών στους άνω των 80 ετών, την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός διάμεσος κυμαίνεται στο 75.7% .

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ