Σωκράτης Βαρδάκης: «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις, για τα όσα συνέβησαν στο ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη»

Για την  προτομή του καταδικασθέντος δωσίλογου Δεμέστιχα και τα πρόσθετα στοιχεία που βρέθηκαν μπροστά από το ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ Παπαδάκη,  κατέθεσαν ερώτηση 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού Πάνου Σκουρολιάκου, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Ερωτήματα εγείρονται, για το  γεγονός, ότι ο «ευεργετηθείς» κ. Π. Λαζαράτος, επιφανής νομικός, ευχαριστεί τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δύο υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό,  για την παρέμβασή τους, στην άρση της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερων Μνημείων για την προστασία του ταφικού μνημείου του Αντωνίου Φραγκιά Παπαδάκη, ενός από τα πέντε ανακηρυγμένα ιστορικά μνημεία στο Α' νεκροταφείο Αθηνών. Πώς γίνεται η προστασία ενός ιστορικού μνημείου και έργου τέχνης, του ταφικού μνημείου του μεγάλου ευεργέτη Α. Φ. Παπαδάκη (έργου του σημαντικότερου ίσως γλύπτη του 19ου αιώνα Βρούτου), να προκαλεί τόσες κυβερνητικές παρεμβάσεις και ακύρωση των εισηγήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καλούν την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη να απαντήσουν αν: 

  • Είναι αληθές ότι έγινε προσωπική παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργών  στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αρθεί η εισήγηση της Διεύθυνσης Νεωτέρων – σε τέσσερις μόλις μέρες- για την απομάκρυνση των παρεμβάσεων των κληρονόμων του Δεμέστιχα καθώς και της προτομής του καταδικασμένου δωσίλογου από το ταφικό μνημείο του Αντωνίου Παπαδάκη, όπως επικαλείται ο κ. Λαζαράτος στην ευχαριστήρια προς εσάς ανάρτησή του;
  • Εξυπηρετήθηκαν με παρέμβαση του Πρωθυπουργού ατομικά συμφέροντα δικηγόρου με προνομιακές σχέσεις με την Κυβέρνηση;
  • Γνωρίζουν ότι η παρέμβασή τους,  αφορά στην παραμονή, στο χώρο έμπροσθεν του χαρακτηρισμένου ως προστατευόμενο Μνημείου, ονομάτων και προτομής του καταδικασθέντος δωσίλογου Στρατηγού Δεμέστιχα;
  • Τι προτίθενται  να πράξουν για την απομάκρυνση των παρεμβάσεων και την αποκατάσταση του ιστορικού και διατηρητέου ταφικού μνημείου στην αρχική του μορφή αποτρέποντας μελλοντικές παρεμβάσεις στο Μνημείο;

Ο κ Βαρδάκης, με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε: «Η προτομή του καταδικασθέντος δωσίλογου και τα πρόσθετα στοιχεία πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το ταφικό μνημείο του Εθνικού μας Ευεργέτη και Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης, Αντωνίου Φ. Παπαδάκη. Οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για αυτό το ανεκδιήγητο και προσβλητικό, για τους Έλληνες γεγονός.»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ