Σύνοδος Κορυφής : Παγκόσμια αισιοδοξία για την σωτηρία του πλανήτη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τον πλανήτη να περάσει στη «δράση», στη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε για το κλίμα, αποκαλύπτοντας τον νέο στόχο της κυβέρνησής του για τη μείωση των εκπομπών αερίων, τον οποίο χαιρέτισαν πολλοί ηγέτες, κάνοντας λόγο για την «επιστροφή» της Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τον πλανήτη να περάσει στη «δράση», στη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε για το κλίμα, αποκαλύπτοντας τον νέο στόχο της κυβέρνησής του για τη μείωση των εκπομπών αερίων, τον οποίο χαιρέτισαν πολλοί ηγέτες, κάνοντας λόγο για την «επιστροφή» της Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βλέπω ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν για να εργαστούν μαζί μας για το κλίμα», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος χρειάζεται τη δική σας συμβολή, αν θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Μπάιντεν.

Σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα

Η καγκελάριος έκρινε ότι η νέα κλιματική δέσμευση των ΗΠΑ στέλνει «ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα». 

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε, στην έναρξη αυτής της διαδικτυακής, διήμερης συνόδου με τη συμμετοχή περίπου 40 παγκόσμιων ηγετών, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά 50% με 52% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005.

Ο στόχος αυτός διπλασιάζει σχεδόν την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μείωση κατά 26-28% με ορίζοντα το 2025.

Προειδοποιώντας για «το τίμημα της απραξίας» ο Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα.

Πρέπει να επιταχύνουμε

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας», «πρέπει να επιταχύνουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση μόνη της».

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες που προσκλήθηκαν σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη, σχεδόν 100 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν, ανακοίνωσαν τις δικές τους δεσμεύσεις και χαιρέτισαν τη στροφή της Ουάσινγκτον, μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας και άρνησης, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να επιταχυνθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων με ορίζοντα το 2030». Αναφερόμενος στη νέα δέσμευση του Μπάιντεν έκανε λόγο για «μια ιστορική επιλογή, στον δρόμο που θα μας οδηγήσει στη Γλασκώβη (την πόλη που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο COP26 για το κλίμα τον Νοέμβριο). «Ένας μόνο στόχος υπάρχει για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες: να επιταχύνουμε», συνέχισε, ζητώντας να καθοριστεί «ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο και επαληθεύσιμο πλάνο δράσης».

Επιταχύνει και η Γαλλία

Ο Μακρόν ζήτησε μεταξύ άλλων «να δοθεί μια τιμή στον άνθρακα» συμπεριλαμβάνοντας «την κλιματική διάσταση στο κόστος των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεών μας», παραπέμποντας στον φόρο άνθρακα που θέλει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορά της. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσεχή σύνοδο της 18ης Μαΐου που θα διεξαχθεί στο Παρίσι με αντικείμενο τη βιώσιμη χρηματοδότηση των οικονομιών της Αφρικής και ζήτησε να πιεστούν οι δημόσιες αναπτυξιακές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν έργα ουδέτερα σε άνθρακα. 

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι η Γαλλία είναι μία από τις πολλές χώρες που καθυστερούν την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου, που είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας μόνο στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Διαβεβαίωσε όμως ότι βρίσκεται «σε φάση επιτάχυνσης», ιδίως όσον αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας και τη μόνωση των κατοικιών.

«Η δέσμευση του Μπάιντεν αλλάζει τα δεδομένα», δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του χαιρέτισε και αυτός τους νέους στόχους της αμερικανικής πολιτικής οι οποίοι, όπως σχολίασε, «αλλάζουν τα δεδομένα» όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, είναι να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων κατά 78% μέχρι το 2035, σε σύγκριση με το 1990. 

Αρμονία με τη φύση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε επίσης και την ομιλία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που είπε ότι στόχος είναι ο κόσμος να ζει «σε αρμονία με τη φύση».

Εκ μέρους του Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40-45% μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2005. Ο Ιάπωνας ομόλογός του, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 46% με ορίζοντα το 2030, σε σχέση με το 2013. Ο προηγούμενος στόχος της Ιαπωνίας ήταν να επιτευχθεί μείωση κατά 26%.

 

Ακόμη και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που διατηρούσε στενή σχέση με τον Τραμπ, αλλά όχι και με τον Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη εκδάσωση του Αμαζονίου μέχρι το 2030 και να προωθήσει την ουδετερότητα άνθρακα της χώρας του μέχρι το 2050, δηλαδή μία δεκαετία νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο. Είπε επίσης ότι θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

«Είναι μια ενθαρρυντική αρχή» και «αρχίζουμε να κάνουμε πραγματικές προόδους», σχολίασε ο Μπάιντεν μετά τις πρώτες ανακοινώσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ