Τέθηκε σε λειτουργία το υπερσύγχρονο Σύστημα STATCOM στην Κρήτη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η ηλέκτριση του υπερσύγχρονου συστήματος STATCOM στον Υποσταθμό «Ηράκλειο ΙΙΙ» στην Κρήτη. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση STATCOM στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την οποία επιτυγχάνεται ο έλεγχος και η δυναμική ρύθμιση της τάσης του Συστήματος της Κρήτης. 

Οι λειτουργικές δοκιμές του συστήματος ελεγχόμενης σύγχρονης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (STATCOM) ολοκληρώθηκαν στις 20 Απριλίου 2021 σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η νέα εγκατάσταση διασφαλίζει την ευσταθή λειτουργία του συστήματος της Κρήτης, επιτρέποντας την απόσυρση των παλαιωμένων και ρυπογόνων τοπικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μόλις το νησί διασυνδεθεί πλήρως με το ηπειρωτικό σύστημα. 

Το STATCOM Ηρακλείου περιλαμβάνεται στα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου και συγχρηματοδοτείται με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: «Με την κατασκευή και λειτουργία του STATCOM στο Ηράκλειο Κρήτης, ο ΑΔΜΗΕ πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο για την άρση την ενεργειακής απομόνωσης του νησιού. Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η ολοκλήρωση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου ώστε να εισέλθει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας. Ο Διαχειριστής συνεχίζει με προσήλωση τα έργα του με στόχο τη θωράκιση και τεχνολογική αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ