Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης καταδικάζει με ψήφισμα του τις προκλήσεις των "ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών" υμνητών των ναζί

Το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης σε ψήφισμα του καταδικάζει απερίφραστα τους σχεδιασμούς νοσταλγών των ναζί με την επωνυμία "Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές" και έδρα το εξωτερικό, για τις εκδηλώσεις "μνήμης" που ανακοίνωσαν μέσω δικής τους ιστοσελίδας με αφορμή την Ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Το όλο θέμα συζητήθηκε στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης που έγινε με τηλεδιάσκεψη και που εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και καταγγελιών ιστορικών συγγραφέων, πολιτών, η ένωση με τον τίτλο «Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές» – «European Paratroopers», που έχει ως έδρα το εξωτερικό, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις «μνήμης» στην Κρήτη.
Η κατάπτυστη αυτή ανακοίνωση που προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα όλων των Κρητικών, δυστυχώς συνεχίζει να προβάλλεται μέχρι και σήμερα στην ιστοσελίδα της φερόμενης ένωσης «Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές» – «European Paratroopers», αν και μετά τη δημόσια κατακραυγή πριν λίγες μέρες, φέρεται να υπήρξε απόσυρση του ενδιαφέροντος από το προεδρείο της.
Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, προτίθενται να διοργανώσουν στα Χανιά εκδηλώσεις «μνήμης» ως υμνητές των ναζί, από τις 17 έως και τις 23 Μαΐου 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την επαίσχυντη επιχείρηση Ερμής της ναζιστικής Γερμανίας, και συγκεκριμένα από το άλμα των ειδικών δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ, που παρά την σθεναρή και ηρωική αντίσταση των Κρητών και των συμμαχικών δυνάμεων, κατέκτησαν το νησί της Κρήτης.
Επειδή, σε πολλά μαρτυρικά χωριά της Κρήτης οι μνήμες είναι ζωντανές.
Επειδή, έχουμε χρέος να τιμούμε τον αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα χώματα της Κρήτης.
Επειδή, οφείλουμε τιμή και σεβασμό στους εκτελεσθέντες με βάρβαρο και άνανδρο τρόπο, τονίζουμε πως ως Περιφέρεια Κρήτης, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε κάθε σχετική και απολύτως καταδικαστέα διοργάνωση, όπως και σε οποιοδήποτε άλλον να αλλοιώσει, να παραχαράξει την ιστορία του τόπου μας και να προσβάλει τους αγώνες και την θυσία των προγόνων μας.
Η μάχη της Κρήτης συγκαταλέγεται στα κορυφαία ιστορικά γεγονότα λόγω της σθεναρής αντίστασης που πρόβαλλαν οι Κρητικοί εναντίον των αριθμητικά ανώτερων Γερμανών. Αποτελεί μέχρι και σήμερα μέρος της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, διδάσκοντας πως ο αγώνας για την Ελευθερία δίνεται με αίμα στα πεδία των μαχών.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης της ανιστόρητης και καταδικαστέας διοργάνωσης, και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο καταδίκασε δημόσια την πρωτοβουλία αυτή.
Το ίδιο επίσης έπραξαν Δήμοι, φορείς, αντιστασιακές οργανώσεις σωματεία και σύλλογοι καθώς και η κοινωνία της Κρήτης.
Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας, σε κάθε ενέργεια που αλλοιώνει βάναυσα την ιστορία της Κρήτης, προσβάλλοντας ταυτόχρονα την ιερή μνήμη όλων των πεσόντων αγωνιστών κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης και της κατοχής στο νησί.
Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την εν λόγω διοργάνωση καθώς και κάθε παρόμοια με αυτή, τονίζοντας παράλληλα πως συνεχίζουμε την υπεράσπιση του αγώνα για την καταβολή των οφειλόμενων επανορθώσεων.
Τέλος ζητείται να αποσυρθεί άμεσα από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα των «Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών» κάθε αναφορά και στοιχείο για τους προκλητικούς σχεδιασμούς τους στην Κρήτη».
 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ