Βουλή: Συζυτήθηκε σε υψηλούς τόνους η τροπολογία για την ασυλία της Επιτροπής λοιμωξιολόγων

Η διάταξη του υπ. Υγείας προβλέπει ότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για τον Covid 19, τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται, και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την απαλλαγή των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων από κάθε ευθύνη για τις απόψεις που διατυπώνουν ή την ψήφο που δίνουν κατά τις εργασίες των σχετικών επιτροπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει αυτήν τη διάταξη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, πήρε νωρίτερα τον λόγο και ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη που κατατέθηκε πριν από λίγο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Πρέπει να επιστρέψει τώρα στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να αποσύρει τη διάταξη», είπε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την επιστημονική κοινότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία διότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτό που κάνετε, φέρνετε μια τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης».

«Έχουν ανάγκη προστασίας οι επιστήμονες; Δεν διαχειρίστηκαν την δύσκολη αυτή περίοδο την κατάσταση με βάση τη γνώση τους και την επιστημοσύνη τους;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, που τόνισε ότι «τα μέλη των επιτροπών αυτών δεν ασκούν διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν ποινική ευθύνη, αλλά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία μηνύσεων από εκείνους που νομίζουν ότι με το self test μπορεί να σου βάλουν τσιπάκι στον εγκέφαλο».

«Θα είστε δειλοί πολιτικά αν δεν μείνετε εδώ να ψηφίσετε. Ελάτε και πείτε ότι αυτό αφορά κραυγαλέες περιπτώσεις ανυπόστατων μηνύσεων και δεν αμφισβητούμε την επιστημονική επάρκεια αυτών των ανθρώπων», επέμεινε ο Θανάσης Πλεύρης, απευθυνόμενος στα κοινοβουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση και ο κ. Πλεύρης είναι αμετανόητοι. Διχάσατε πάλι την κοινωνία μιλώντας για ψεκασμένους. Ποιος είστε εσείς κύριε Πλεύρη που μιλάτε για ψεκασμένους; Ένας βουλευτής είστε! Εσείς είστε ψεκασμένοι, δεν μπορείτε να μιλάτε έτσι για τον ελληνικό λαό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθούν τα πρακτικά της επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

«Εσείς είστε το κόμμα που στηρίζει τους αρνητές των εμβολιασμών. Εσείς είστε το κόμμα που διχάζει τον ελληνικό λαό», απάντησε ο Θανάσης Πλεύρης.

Κατά της διάταξης τάχθηκε και ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, αν και επισήμανε ότι έχει περιεχόμενο αντίστοιχο με το περιεχόμενο διάταξης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΧΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με σημερινή του ανακοίνωση, ζητά την άμεση απόσυρση της «αντισυνταγματικής διάταξης», που όπως επισημαίνει, εξασφαλίζει την ασυλία των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων δίνοντας στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της.

«Η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά, αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώνει την κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων».

Όπως υποστηρίζει, «η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της».

«Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ