"Χαβιάρι" το αρνάκι – Πως εξηγούν οι κρεοπώλες του Μαλεβιζίου την αύξηση της τιμής

Petite Perle 300×250

"Οι τιμές θα είναι ανοδικές και μπορεί να ξεπεράσουν και τα δέκα ευρώ", δηλώνει ο πρόεδρος Κρεοπωλών ν. Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης

Πάσχα χωρίς αρνί και κατσίκι δεν γίνεται, όμως οι τιμές του οβελία φέτος θα αλλάξουν σε πολλές οικογένειες το πατροπαράδοτο έθιμο που θέλει ολόκληρο αρνί ή κατσίκι στη σούβλα. Το αρνί τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ανοδική πορεία και όπως φαίνεται τη Μεγαλοβδομάδα αναμένεται να αγγίξει τα 10 ευρώ το κιλό και λίγο παραπάνω.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι κρεοπώλες της περιοχής, καθώς οι τιμές που διαμορφώνονται από τους παραγωγούς και τα σφαγεία είναι ανεβασμένες σε σχέση με το Πάσχα του 2020.

Η "Φωνή του Μαλεβιζίου" επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών ν. Ηρακλείου, Μανόλη Δατσέρη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμη η τιμή του κιλού των αμνοεριφίων, αυτή θα είναι αρκετά τσιμπημένη σε σχέση με το περυσινή περίοδο.

«Το φετινό Πάσχα είναι πολύ περίεργο. Οι τιμές θα είναι ανοδικές και μπορεί να ξεπεράσουν και τα δέκα ευρώ, ενώ στην Αθήνα θα ξεκινήσει το κιλό από 11 ευρώ», δηλώνει ο κ. Δατσέρης, τονίζοντας ότι «Λέγαμε ως κρεοπώλες να κρατήσουμε τις περυσινές τιμές, όμως αυτό δεν γίνεται γιατί έχουν ανεβάσει πολύ τις τιμές που αγοράζουμε οι παραγωγοί».

Εκτός της τιμής όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο, υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά. «Δεν υπάρχουν αρνιά. Τελευταία στιγμή μπορεί να πάμε σε έλλειψη, όπως πέρυσι το Μεγάλο Σάββατο που είχαμε ξεπουλήσει. Οι κτηνοτρόφοι φέτος λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ζωοτροφών αλλά και της πανδημίας, έκαναν μικρότερη παραγωγή. Επίσης, η κλειστή εστίαση σε συνδυασμό με τις μέχρι πρότινος χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων, συνδέεται με το γεγονός ότι σφάχτηκαν πολλά αρνιά το προηγούμενο διάστημα και είναι λιγότερα τα διαθέσιμα».

Εκτός όμως της μειωμένης παραγωγής, ο κ. Δατσέρης τονίζει ότι οι ανοδικές τιμές οφείλονται και στο καθολικό Πάσχα που εορτάστηκε πιο νωρίς και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου, με αποτέλεσμα να γίνουν μεγάλες εξαγωγές προς Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους κρεοπώλες είναι ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα τεμάχια θα παραγγείλουν, εξαιτίας του αδιευκρίνιστου τοπίου με τις μετακινήσεις.

Σε τοπικό επίπεδο, αναφορικά με τις τιμές, ο κρεοπώλης κ. Γιώργος Απλαδάς ενημερώνει ότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και θα βγουν την Κυριακή, όμως, όπως είπε «οι τιμές μας για το αρνί και το κατσίκι θα βγουν την Κυριακή και δεν πρόκειται να αλλάξουν μέχρι το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας. Είτε αγοράσουν νωρίς οι καταναλωτές από το κρεοπωλείο μας, είτε το Μεγάλο Σάββατο οι τιμές μας θα παραμείνουν οι ίδιες».

«Ανοδική τάση έχει τις τελευταίες ημέρες η τιμή του αρνιού» δηλώνει στη Φωνή του Μαλεβιζίου και ο κρεοπώλης Χρήστος Γεμιστός.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τιμή έχει ανέβει και θα ανέβει περισσότερο λόγω έλλειψης που παρατηρείται στην αγορά.
«Η Ελλάδα έμεινε ξεκρέμαστη, χωρίς αρνιά λόγω των εξαγωγών που έγιναν λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Τώρα οι μεγάλες αλυσίδες πιέζουν τους εμπόρους, όμως δεν μπορούν να καλυφθούν οι ποσότητες που ζητάνε. Όλη αυτή η ζήτηση ανεβάζει και τις τιμές. Πέρυσι το κιλό το αρνί είχε από 7.30 – 8.30 ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα δέκα, με το κατσίκι να είναι πιο ακριβό», τονίζει ο κ. Γεμιστός συμπληρώνοντας ότι «το 2020 ήταν η χρονιά του κρεοπώλη και φέτος είναι η χρονιά του παραγωγού».

Τέλος, ο κ. Γεμιστός συμβουλεύει τους καταναλωτές εφόσον οριστικοποιηθούν οι τιμές των αμνοεριφίων να προχωρήσουν σε παραγγελίες, έτσι ώστε να μη μείνουν χωρίς αρνί ή κατσίκι, αλλά και για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η αναμονή στα κρεοπωλεία.

Αναφέρει, επίσης, ότι στο κρεοπωλείο του ο καταναλωτής μπορεί να βρει όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, όπως κοκορέτσι, γαρδουμάκια, σπληνογάρδουμα ιδίας παραγωγής και αρίστης ποιότητας.
Επίσης, αναφέρει ότι αυτό που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι τα αμνοερίφια που αγοράζουν να είναι κρεοσκοπημένα, δηλαδή ελεγμένα και όχι κατευθείαν από τον κτηνοτρόφο, καθώς αν υπάρχουν αρρώστιες αυτές μεταφέρονται στους καταναλωτές.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανοδική τιμή των αμνοεριφίων, εκτός των εξαγωγών, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τιμή των ζωοτροφών, οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να πουλούν πιο ακριβά στους κρεοπώλες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ