Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στον Κολυβά: Έφιαξαν1.000 σταυρούς για την Κυριακή των Βαΐων

Petite Perle 300×250

Αυτή την Κυριακή η Εκκλησία μας εορτάζει την Κυριακή των Βαΐων, όπου είναι η τελευταία ημέρα πριν την εβδομάδα των Παθών και ονομάστηκε έτσι γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Στις Εκκλησίες του Μαλεβιζίου όλη την εβδομάδα οι πιστοί μαζί με τους Ιερείς των Ενοριών προετοιμάζουν τα σταυρουδάκια που θα δοθούν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Η "Φωνή του Μαλεβιζίου" παρευρέθηκε στη μεγάλη παρέα των ενοριτών του Αγίου Παντελεήμονα στον Κολυβά.
Μέρες πριν είχαν κόψει τα "βάγια", φύλλα από φοίνικες που αφού τα έκοψαν ένα ένα κατά μήκος, ξεκίνησαν τα σταυρουδάκια που θα δοθούν στους πιστούς.

Στην παρέα των γυναικών του Αγίου Παντελεήμονα στον Κολυβά υπήρχαν όλες οι ηλικίες. Από τα πολύ μικρά κορίτσια μέχρι τις πιο έμπειρες κυρίες. Αυτές μάλιστα έχουν και το ρόλο της δασκάλας, αφού δείχνουν στα νεαρά κορίτσια πώς να σταυρώσουν τα φύλλα, να τα δέσουν και να τα γυρίσουν μέχρι να σχηματιστεί ο μικρός σταυρός, αλλά μαθαίνουν επίσης και την τέχνη για τους μεγάλους περίτεχνους σταυρούς, με τους οποίους θα στολιστεί ο Ιερός Ναός. Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι σταυροί τοποθετούνται σε λεκάνες με νερό για να παραμείνουν δροσερά και μαλακά τα φύλλα. Νωρίς το πρωί της Κυριακής των Βαΐων θα μεταφερθούν σε πανέρια και θα μοιραστούν στους πιστούς.

Μάλιστα, παρά τη μειωμένη είσοδο των πιστών στους Ιερούς Ναούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στον Άγιο Παντελεήμονα έχουν ήδη ετοιμάσει 600 σταυρουδάκια, ενώ στόχος είναι να φτιάξουν πάνω από 1000. Κι αυτό γιατί οι πιστοί δεν παίρνουν μόνο ένα, αλλά περισσότερους, τους οποίους τοποθετούν στα σπίτια, ακόμη και στα αυτοκίνητα ως φυλακτό.

Όπως δήλωσαν οι κυρίες στη "Φωνή του Μαλεβιζίου", οι πιστοί παίρνουν για να τα δώσουν στα παιδιά τους ή σε άλλα μέλη της οικογένειας που δεν καταφέρνουν να παραστούν στη Θεία Λειτουργία. Όμως και οι ίδιες θα μοιράσουν μαζί με το Συσσίτιο και σε κάθε τσάντα θα βάλουν μέσα σταυρουδάκια για να προστατεύει τις οικογένειες που θα παραλάβουν τα τρόφιμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από τους μεγάλους σταυρούς που θα στολιστούν εντός, ανάλογες εργασίες έγιναν και στον προαύλιο χώρο του του Αγίου Παντελεήμονα από τους Επιτρόπους με τη βοήθεια των πιστών που τοποθέτησαν μεγάλα κλαδιά από φοίνικες, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη αψίδα στην κεντρική είσοδο.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι την Κυριακή των Βαϊων, η Εκκλησία μας επιτρέπει την κατάλυση ψαριών, επειδή γιορτάζεται η είσοδος του Κυρίου μας στην πόλη, ως βασιλιά. Εξάλλου, τα παιδιά που τραγουδούν την ημέρα αυτή λένε:
«Βάγια- βάγια των Βαγιών,
τρώνε ψάρι και κολιό,
κι ως την άλλη Κυριακή
με το κόκκινο το αβγό».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ