Γηροκομείο στα Χανιά: Τουλάχιστον 73 θάνατοι ηλικιωμένων – Η «ύποπτη» αγγελία

Petite Perle 300×250

Νέα στοιχεία που συγκλονίζουν έρχονται στο φως μετά από μαρτυρίες για τους θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά.

Ο φάκελος με τους ύποπτους θανάτους προς διερεύνηση μεγαλώνει. Από 68 έγιναν 73 ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αυτό συνέβη γιατί κάποιοι από τους τρόφιμους πέθαναν στο νοσοκομείο που είχαν μεταφερθεί και αρχικά δεν συσχετίστηκαν με το γηροκομείο. Από τους 73 πάντως, οι 64 πέθαναν το 2020 και οι υπόλοιποι 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η εισαγγελική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και έτοιμη να αυξήσει τον αριθμό των προς διερεύνηση θανάτων.

Περίεργη διαθήκη

Υπάρχει στη δικογραφία τουλάχιστον μια περίεργη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου κάποιου από τους τροφίμους στο γηροκομείο.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.

Επίσης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το 2010 είχε γίνει επώνυμη καταγγελία στον Άρειο Πάγο για τη συγκεκριμένη μονάδα στην οποία δεν είχε δοθεί τότε ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ από το 2015 υπάρχει καταδικαστική απόφαση για παράνομη, χωρίς άδεια, λειτουργία του γηροκομείου.

Η αντίδραση της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου για την αγγελία περί πώλησης της επιχείρησης

Την ώρα που οι έρευνες για το θάνατο πολλών ηλικιωμένων στο γηροκομείο των Χανίων συνεχίζονται, η ιδιοκτήτρια τοποθετείται για το θέμα της αγγελίας, που τροφοδότησε σενάρια για πώληση της μονάδας.

Όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr η ανάρτηση της αγγελίας με ημερομηνία 15/4/2021 και με φωτογραφίες από την Μονάδα, προκάλεσε το εύλογο ερώτημα για το αν οι ιδιοκτήτες της επιθυμούν να την πωλήσουν. Το μεσημέρι πάντως η ιδιοκτήτρια διέψευσε κατηγορηματικά πως πωλείται το γηροκομείο.

«Αυτή η αγγελία είναι πολύ παλιά. Δεν ισχύει. Δεν πουλάμε την μονάδα. Δεν ξέρω γιατί έχει αυτή την ημερομηνία. Κάποιος βρήκε παλιά αγγελία που είχαμε και την έκανε σημερινή. Ούτε ανακαίνιση κάναμε το 2018, πέρα απο ένα βάψιμο» είπε στο flashnews.gr.

Μάλιστα ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονάδας κ. Νίκος Ρουσόπουλος, είδε την συγκεκριμένη ανάρτηση στο site αγγελιών και έδωσε περισσότερες διευκρινήσεις. «Υπήρχε μια αγγελία που είχε δημοσιευθεί περίπου προ 6 ετών και ξαφνικά μαθαίνουμε πως βγήκε μια αγγελία με ημερομηνία 15/4, η οποία βεβαίως είναι παντελώς ψευδής, δεν έχει καμία σχέση, το ακίνητο δεν πωλείται και βεβαίως προχωράμε κανονικά στον αγώνα μας.

Κάποιος παραποίησε την συγκεκριμένη αγγελία και βεβαίως θα απευθυνθούμε αρμοδίως στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να δούμε από ποιόν έχει γίνει η συγκεκριμένη παραποίηση.» Σε ότι αφορά στην πορεία των ερευνών από τις Εισαγγελικές αρχές, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε: «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη ότι τελικά η έρευνα θα καταλήξει σε συμπεράσματα τα οποία δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις μας, διότι μέχρι σήμερα έχουν δικαιωθεί πλήρως όλες οι θέσεις μας.»

Η επίμαχη αγγελία

Στην συγκεκριμένη αγγελία φαινόταν να πωλείται ένα «ξενοδοχείο» με εμβαδό 1.100 τ.μ στην τιμή των 3.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την περιγραφή του ακινήτου, βρίσκεται στην Σούδα, σε οικόπεδο 3.800 τ.μ, κατασκευάστηκε το 2009, ανακαινίστηκε το 2018 και διαθέτει 16 δωμάτια με 48 κλίνες.

Μάλιστα επισημαίνεται πως «βρίσκεται σε καταπληκτική τοποθεσία με πανοραμική απεριόριστη θέα θάλασσα και του κόλπου. Η επιχείρηση σήμερα λειτουργεί με 100% πληρότητα και προσφέρει δυνατότητα σύντομης απόσβεσης της επένδυσης».

Η συγκεκριμένη περιγραφή στην αγγελία ταιριάζει με τον οίκο ευγηρίας ο οποίος βρίσκεται στην δίνη ερευνών της Δικαιοσύνης και καταγγελιών και ειδικά οι ίδιες φωτογραφίες που συνοδεύουν την αγγελία, υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του εν λόγω οίκου ευγηρίας μετά την ανακαίνιση του 2018.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 7 πρώην υπάλληλοι του γηροκομείου έχουν κληθεί στην Εισαγγελία να καταθέσουν για την υπόθεση. Ένας από αυτούς λύνει τη σιωπή του και προχωράει σε καταγγελίες που κόβουν την ανάσα. Φτάνει στο σημείο να πει πως άνθρωποι πέθαιναν μπροστά του.

«Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή 3 – 4 άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα» καταγγέλλει μεταξύ άλλων πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου στα Χανιά με τους 68 θανάτους ηλικιωμένων με αιτιολογία τον «θάνατο από ανακοπή καρδιάς», χωρίς όμως περαιτέρω στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους.

Όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ: «Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν».

Ερωτηθείς εάν εξέφρασε στην ιδιοκτήτρια αυτά τα περιστατικά ο ίδιος είπε πως «το είχα πει στην ίδια και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια. Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ' ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1.000 ευρώ κάθε μήνα». Όπως υπογράμμισε ο γιατρός δεν ήρθε ποτέ να ελέγξει τους περισσότερους θανάτους.

Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία

«Είχαν έλλειψη φαγητού γι' αυτό οι περισσότεροι δεν είχαν τόσα κιλά. Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία. Δεν έβγαζαν τρόφιμα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «σε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν μελανιές και χτυπήματα ερχόταν συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί και το γνώριζε η ιδιοκτήτρια γιατί υπήρχαν κάμερες».

Έπαιρναν τηλέφωνο οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους έλεγε ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε.

Αναφερόμενος σε ένα περιστατικό που έχει καταγγείλει στις αρχές εξηγεί πως «Ήταν η βάρδια μου. Ξαφνικά ακούσαμε ένα γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και την σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά είπα να πάει νοσοκομείο αλλά η υπεύθυνη μου είπε ότι δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν στο νοσοκομείο όπως έπρεπε.»

» Την άφησαν στο έλεος του Θεού. Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε την γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη (την Τρίτη μέρα) απεβίωσε. Πιο πριν είχαν πάρει οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους είχε πει ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε και όταν έκλεισε το τηλεφώνημα γέλασε».

Χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν είναι μόνο η δική του μαρτυρία, αλλά ήταν και άλλη συνάδελφος του μαζί ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι οι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια».

https://www.in.gr/

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ