Τι ώρα θα ακουστεί το "Χριστός Ανέστη" στις εκκλησίες της Κρήτης

Petite Perle 300×250

Αλλιώτικη από ποτέ θα είναι η φετινή ανάσταση για χιλιάδες Κρητικούς αφού δεν θα πάρουν το Άγιο Φως, ούτε θα ψάλλουν μαζί με τους ιερείς το "Χριστός Ανέστη" την ώρα που έχουν συνηθίσει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κοινοποίησε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, μετά από ομόφωνη απόφασή Της, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης, η αναστάσιμη ακολουθία θα ξεκινήσει με την κωδωνοκρουσία στις 8.30 το βράδυ, ενώ το "Δεύτε Λάβετε Φως" και το "Χριστός Ανέστη" αναμένεται να ακουστούν περίπου στις 9.

Έτσι, οι κάτοικοι της Κρήτης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον Αναστάσιμο Όρθρο και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία μέχρι λίγο πριν τις 10 το βράδυ, όταν και επιβάλλεται η… ανανεωμένη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς).

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, μετά από ομόφωνη απόφασή της, ανακοινώνει ότι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης, για τις βραδινές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, θα τηρηθεί το παρακάτω ωρολόγιο Πρόγραμμα:

  • ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ – Ακολουθία του Νυμφίου: ώρα έναρξης 19.00'
  • Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ – Ακολουθία του Νυμφίου: ώρα έναρξης 19.00'
  • Μ.ΤΡΙΤΗ – Ακολουθία του Νυμφίου: ώρα έναρξης 19.00'
  • Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ – Ακολουθία του Νιπτήρος: ώρα έναρξης 19.00'
  • Μ. ΠΕΜΠΤΗ – Ακολουθία των Θείων Παθών: ώρα έναρξης 18.30'
  • Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου – περιφορά του Επιταφίου γύρω από τους Ιερούς Ναούς: ώρα έναρξης 18.30'
  • Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ – Κωδωνοκρουσία σε όλους τους Ι. Ναούς στίς 20.30' καί στη συνέχεια η Ακολουθία της Παννυχίδος, η Τελετή της Αναστάσεως, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. 

H Eκκλησία της Κρήτης όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "προσκαλεί τον λαό του Θεού να συμμετάσχει στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, αλλά και στο μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας, όπου ο ουράνιος πνευματικός κόσμος συναγάλλεται και συνευφραίνεται με τον επίγειο και ορατό κόσμο μας.

Η Εκκλησία της Κρήτης, για άλλη μια φορά, προτρέπει τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα που θεσπίζει η Ελληνική Πολιτεία, με υπευθυνότητα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, κατά τη συμμετοχή τους στις Ι. Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα", καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Πηγή: zarpanews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ