Γηροκομείο Χανιά: Έρευνα εισαγγελέα για περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου

Petite Perle 300×250

Σύμφωνα με πληροφορίες , στην δικογραφία υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που ερευνά ο εισαγγελέας.

Σοκ προκαλούν τα νέα στοιχεία και οι καταγγελίες για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, όπου μέσα σε 1 χρόνο πέθαναν δεκάδες ηλικιωμένοι, όλοι από ανακοπή καρδιάς.

Επίσης υπάρχει το ζήτημα της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην δικογραφία υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που ερευνά ο εισαγγελέας. Ένα ακίνητο μεταβιβάστηκε με πληρεξούσιο, με διαδικασία που έκανε η ίδια η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, άγνωστο που και με ποιο τίμημα. 

Πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες και κακομεταχείριση των ηλικιωμένων. Τους έδεναν και τους έδιναν χάπια για να τους ναρκώνουν. «Ξαφνικά μέσα σε 1 βδομάδα πέθαναν 14 άτομα», είπε χαρακτηριστικά .

Ο πρώην υπάλληλος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως η ιδιοκτησία γνώριζε τα πάντα γιατί υπήρχαν κάμερες παντού, ενώ το μόνο μέλημά της ήταν να τους πάρουν λεφτά, ακόμα και χρυσαφικά.

Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας κ. Σφακιωτάκης δήλωσε πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος λέει ψέματα, επειδή απολύθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ερευνούν όχι 68, αλλά 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο των Χανίων. Πολλοί από τους θανάτους καταγράφηκαν στο νοσοκομείο μετά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο.

Αποκαλύφθηκε και  νέα μαρτυρία ενός συγγενή μιας ηλικιωμένης που πέθανε στο γηροκομείο. Σήμερα, είχε το μνημόσυνο ενός έτους.

«Σαν σήμερα πέθανε. Πέθανε εκεί μέσα, πέθανε σε ένα θάλαμο 2 επί 1,20. Από την πείνα στην ουσία πέθανε. Δεν μας αφήναν να της πηγαίνουμε φαγητό. Μας είχαν πετάξει κλωτσηδόν έξω.»

Σοκάρουν, ωστόσο, οι μαρτυρίες κι άλλων συγγενών θυμάτων που βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Η κόρη ενός θύματος δήλωσε: «Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι. Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Πήγαινα κι την έβρισκα και από τα πόδια δεμένη και στα χέρια στο κρεβάτι.»

Ένας άλλος συγγενής θύματος δήλωσε ότι όλη η περιουσία της ηλικιωμένης μεταβιβάστηκε στην εκκλησία, ενώ οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση έγιναν εν μέσω διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Νέα μαρτυρία συγγενούς θύματος

Για τη μητέρα του που πέθανε στο γηροκομείο μιλάει ο γιός της . 

Όπως δήλωσε, την είδε Τετάρτη απόγευμα φανερά αδυνατισμένη, καμία σχέση με το πώς ήταν όταν πρωτομπήκε στο γηροκομείο. Την Παρασκευή ενημερώθηκε ότι πέθανε. 

Νέα καταγγελία από πρώην υπάλληλο

Παράλληλα, η Ευτυχία Πενταράκη, πρώην επίσης υπάλληλος του οίκου ευγηρίας στα Χανιά μίλησε στο  για ψεκασμούς με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια τρόφιμων για να καταπολεμήσουν ψείρες, απουσία ουσιαστικής ιατρικής φροντίδας και δήλωσε ότι έχει δει 25 ως 30 θανάτους, ένας εκ των οποίων ενδεχομένως να προέκυψε έπειτα από βίαιο τάισμα με σύριγγα.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις της on camera, η πρώην υπάλληλος που εργάστηκε στο ίδρυμα ως βοηθός νοσηλευτή, από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020:

"Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Και ήταν μια πίεση γι' αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά. Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε.

Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Και είχαμε και περιπτώσεις που έιχανε τα αναμενόμενα, άνθρωποι υπέκυψαν.
-Πνίγηκε άνθρωπος την ώρα που τους τάιζαν;
-… (γνέφει συγκαταβατικά). Εγώ είδα την κινητικότητα εκεί όταν συνέβη και όταν ρώτησα μου είπαν ότι δεν έγινε τίποτα. Το έμαθα από τους υπόλοιπους μετά.
…Έχω δει πολλούς θανάτους συνολικά. Γύρω στα 25- 30 άτομα σίγουρα."

Στην ερώτηση, πώς έβλεπε να συμβαίνουν οι θάνατοι στο ίδρυμα, υποστηρίζει:

"Έκαναν πυρετό, μας λεγανε ότι δεν είχαν καλό οξυγόνο, μπλάβιζαν. Πολλοί πέθαιναν με ανοικτά τα μάτια. Γιατρός δεν ερχόταν καν να πιστοποιήσει. Τους συγγενείς τους ενημέρωναν σπάνια εκείνη τη στιγμή, μπορεί να το έκαναν την επόμενη μέρα, ή όταν πήγαινε στο νεκροτομείο. Μπορεί να έπαιρναν τηλεφωνο και να έλεγαν ότι δεν πάει καλά και ότι τον περιμένουμε να πεθάνει. Πολλές φορές τους ετοιμάζανε οι ίδιοι (σ.σ. τους νεκρούς), συνεννοούμενοι με το γραφείο τελετών, γιατί κάποιοι είχαν συγγενείς στο εξωτερικό και δεν υπήρχε εδώ συγγενής να τους παραλάβει, για να τον πάρουν ντυμένο. Πολλοί όμως είχαν κατακλίσεις που οι συγγενείς δεν το ήξεραν καν. Τα σώματά τους είχαν ανοίξει…"

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ