Κούβελας : Επανεμβολιασμός των ευπαθών αντί να «κατεβάζουμε» το όριο ηλικίας

Petite Perle 300×250

Ασφαλή είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κούβελα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους είναι αυτή που ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς δεν φαίνεται η ανοσία που προσφέρουν να διαρκεί για μεγάλο διάστημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο κ. Κούβελας τόνισε πως όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με τα οποία πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τη χώρα μας θεωρούνται ασφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα. «Δεν έχουν μεγαλύτερες παρενέργειες από αυτές που έχει το depon ή μια ασπιρίνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η αποτελεσματικότητά τους και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζονται οι έρευνες.

«Να επανασχεδιαστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, η αβεβαιότητα αυτή για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων , τα οποία σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση προσφέρουν μεν ανοσία αλλά όχι για μεγάλο διάστημα, και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή εμβολίων, αποτελούν δύο παράγοντες που δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα πρέπει να επανασχεδιαστεί.

Ο κ. Κούβελας επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσίευση η οποία δείχνει πως η νόσηση από τον κορωνοϊό αφήνει μακρόχρονη ανοσία σε αντίθεση με τα εμβόλια. Με αυτό το δεδομένο ο καθηγητής ανέφερε πως όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό αλλά και όσοι βρέθηκαν θετικοί χωρίς να νοσήσουν δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν .

Στον αντίποδα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εμβολιάστηκαν στην αρχή  του έτους θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά, σύμφωνα με τον καθηγητή. προς τα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν είχε λόγο να είναι ακριβώς αυτό που έχουμε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβελας και συμπλήρωσε: «Αντί να προσπαθούμε να το «κατεβάσουμε» σε ηλικίες το λογικό θα ήταν να έχουμε μια καταγραφή των πραγματικά ευπαθών ομάδων για να επαναπρογραμματίσουμε τον εμβολιασμό τους. Άρα κατά τη δική μου άποψή θα πρέπει το εμβολιαστικό πρόγραμμα να επανασχεδιαστεί»

«Δεν ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις»

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί ο κ. Κούβελας τόνισε πως δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Εμφανίστηκε μάλιστα κάθετος ότι οι μεταλλάξεις δεν ανησυχούν τους ειδικούς, παρά μόνο αν υπάρξει μια μεγάλη μετάλλαξη του ιού«Αν γίνει μεγάλη μετάλλαξη είτε ο ιός θα αυτοκαταστραφεί, είτε θα δώσει άλλη ασθένεια και μετά θα μιλάμε για μια άλλη προσέγγιση», εξήγησε ο κ. Κούβελας και επισήμανε πως ο Sars-Cov-1 ήταν ιός με πολύ βαρύτερα συμπτώματα και πως αντίστοιχους με τον νέο κορωνοϊό ιούς θα δούμε και στο μέλλον.

«Πιθανώς ο Sars-Cov-3 ή 5 να δημιουργούν τέτοια ήπια νόσηση που να μην μας απασχολεί. Να μην χρειάζεται να βρούμε ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Υπάρχει μια τρομολαγνεία για τις μεταλλάξεις, δεν μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, μας ανησυχούν οι δικές μας συμπεριφορές», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως οι ιοί εξελίσσονται και γίνονται πιο επιθετικοί λόγω της συμπεριφοράς των ανθρώπων όπως η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Η θωράκιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το «όπλο» για μελλοντικές επιδημίες

Ο καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και άλλους αντίστοιχους ιούς στο μέλλον καθώς πρόκειται για ένα «φυσικό φαινόμενο». «Περιμένουμε λοιμώξεις όπως περιμένουμε τσουνάμι στον Ειρηνικό ή σεισμό στην Ιαπωνία. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε ούτε να το αλλάξουμε και φυσικά δεν υπάρχει φάρμακο για αυτό», ανέφερε και τόνισε πως ο μόνος τρόπος να θωρακιστούμε από τέτοιους ιούς είναι οι στρατηγικές ελαχιστοποίησης των κινδύνων.

Σε ότι αφορά τις επιδημίες οι στρατηγικές αυτές σύμφωνα με τον καθηγητή πρέπει να στοχεύουν στην θωράκιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Άρα εμείς πρέπει να καταστρώνουμε σχέδια που θα λειτουργούν πριν τα φάρμακα και το εμβόλιο. Δεν μπορούμε σε κάθε επιδημία να βρίσκουμε τόσο άμεσα εμβόλια. Τα εμβόλια στην Ελλάδα κοστίζουν το 1/4 της φαρμακευτικής μας δαπάνης. Μια επιδημία μπορεί να «γονατίσει» όλο τον πλανήτη και το έχουμε πλέον καταλάβει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να θωρακιστούμε νωρίτερα επενδύοντας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», τόνισε ο κ. Κούβελας σημειώνοντας πως πρέπει να σχεδιαστούν κινήσεις που θα εξασφαλίζουν μείωση της δαπάνης και «όταν πια θα έχουμε τα εμβόλια να τα κάνουμε στον οικογενειακό μας γιατρό και όχι σε τεράστια εμβολιαστικά κέντρα που επίσης αυξάνουν τη δαπάνη».

«Έχουμε κάνει τσαπατσούλικες κινήσεις, γιατί ακριβώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να στήσουμε καλές μεθόδους διασφάλισης της δημόσιας υγείας», κατέληξε ο κ. Κούβελας

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ