«Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου

Petite Perle 300×250

Σύσταση προς τις εγκύους να προτιμούν εμβόλια της τεχνολογίας mRNA (Pfizer και Moderna) απηύθυνε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

«Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου παραπέμποντας στις σχετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί.

Η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της J&J) είναι κατά 99,9% είναι ασφαλή στην κύηση και ότι μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγησή τους κατά την κύηση.

«Επομένως αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για τις εγκύους. Είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα η δεύτερη δόση για AstraZeneca
Η κ. Θεοδωρίδου ανακοίνωσε επίσης ότι αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνισες αυτές περιπτώσεις.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ