Οι αθλητές και οι αθλήτριες που κατήγγειλαν κακοποίηση απάντησαν στις κατηγορίες της Ομοσπονδίας ότι δεν συνεργάζονται

by MANOS FARSARAKHS

Σάλος είχε ξεσπάσει στην κοινωνία της γυμναστικής με τις καταγγελίες 35 αθλητών και αθλητριών για κακοποίηση στο άθλημα. Η ΕΓΟ δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει τα περιστατικά, όμως εσχάτως ισχυρίζεται ότι δεν έχει τη συνεργασία των καταγγελλόντων.

Αυτοί οι ισχυρισμοί της Ομοσπονδίας προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των 35 αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι κάνουν λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους.

Οι αθλητές αρχικά εξηγούν πως ενημερώθηκαν στις 21 Απριλίου από την ΕΓΟ ότι «η Τριμελής Επιτροπή διερεύνησης θα παραβρίσκεται στη Θεσσαλονίκη τη Μ. Τετάρτη (28/4). Την επόμενη ημέρα (22/4), ο πληρεξούσιος δικηγόρος μας κ. Αδαμίδης, μετά από δική μας προτροπή, ενημέρωσε την ΕΓΟ ότι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να καταθέσουμε, διότι μέχρι την ορισθείσα ημερομηνία (28/4) δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταθέσεων των 35 (πλέον) αθλητών και αθλητριών ενώπιον της αρμόδιας προανακριτικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της προανακριτικής εξέτασης κατόπιν κατεπείγουσας παραγγελίας της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, η οποία ήδη διερευνά την υπόθεση», ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι «προς επίσπευση των διαδικασιών και διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής, ενόψει και των συνθηκών πανδημίας, μελετούμε τη δυνατότητα κατάθεσης ατομικών έγγραφων υπομνημάτων, ενώπιον της Επιτροπής, διά κατάθεσης ταχυδρομικά ή από εμένα, στην έδρα της ΕΓΟ, και στη συνέχεια, εφόσον παραπεμφθούν υποθέσεις από το ΔΣ και κληθούν από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, να παρασταθούν σε αυτό και αυτοπροσώπως. Aλήθεια, για τους ταγούς της ΕΓΟ, αυτό σημαίνει «ουσιαστική άρνηση» ή το αντίθετο;».

H ανακοίνωση των αθλητών συνεχίζει με την αναφορά και σε προγενέστερη επικοινωνία του πληρεξούσιου δικηγόρου τους με την ΕΓΟ. Εξηγούν ότι ο κ. Αλέξανδρος Αδαμίδης -μέσω email που εστάλη στις 12 Απριλίου- εξέφραζε «τις νομικές και ουσιαστικές αμφιβολίες του για την προφανώς παρελκυστική διαδικασία που επέλεξε η ΕΓΟ, διά ορισμού Τριμελούς Επιτροπής. Στις 12 Απριλίου 2021 διετύπωσε τα παρακάτω ερωτήματα τα οποία φυσικά ΟΥΔΕΠΟΤΕ απαντήθηκαν από την ΕΓΟ:

-ποιες ποινές δύναται να επιβάλλει Η ΕΓΟ στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία την εποχή των καταγγελλομένων είχαν την ιδιότητα του προπονητή/τριας με δεδομένο ότι στο καταστατικό της ΕΓΟ (άρ. 35) δεν προβλέπονται ποινές για προπονητές;

-γιατί δεν διαβιβάσθηκε άμεσα στο αρμόδιο όργανο (Δικαστική Επιτροπή ΕΓΟ ή ΕΦΙΠΗΔ της ΕΟΕ) η αναφορά μας, ώστε εκείνο αρμοδίως, να επισπεύσει τις προκαταρκτικές ενέργειες, για την οικονομία του χρόνου και κυρίως για να μην καλούμαστε να καταθέτουμε επανειλημμένα τα βιώματά μας;».

Κλείνοντας οι αθλητές προχωρούν και σε μία ακόμη καταγγελία. Τονίζουν ότι «τα μέλη του ΔΣ της ΕΓΟ τραγικά παραπληροφορήθηκαν», επισημαίνοντας ότι «σε πρόσφατο ΔΣ αναγράφεται ρητά ότι ενημερώθηκαν από το νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας μεταξύ άλλων ότι:

«Για την Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα παραγεγραμμένο. Μπορούν οι εν λόγω αθλητές και αθλήτριες να αποταθούν και απευθείας να καταγγείλουν το περιστατικό ή τα περιστατικά στην ΕΦΙΠΗΔ της Ολυμπιακής Επιτροπής». […] Η αλήθεια όμως είναι ότι στον Κώδικα της ΕΦΙΠΗΔ προβλέπεται καταρχήν τριετής παραγραφή για όλα τα παραπτώματα (άρθρο 59) και ότι στο καταστατικό της ΕΓΟ δεν προβλέπονται ποινές για προπονητές (άρθρο 35)! Με μεγάλη απορία, αναμένουμε τυχόν αντιδράσεις από τα μέλη του ΔΣ της ΕΓΟ…».

Τονίζουν στον επίλογό τους ότι η ΕΓΟ «αντί να ενεργήσει άμεσα για τη θέσπιση ενός, κατά το δυνατόν, αξιοκρατικού πλαισίου επιλογής και αξιολόγησης προπονητών, που είναι και ο αποκλειστικός σκοπός των καταγγελιών μας, ιδιαίτερα σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ώστε να μη βιώσει άλλο παιδί ωμή βία, με αφορμή την προπόνηση, αναλώνεται σε διαδικασίες αποπροσανατολισμού των ίδιων των μελών του ΔΣ και της κοινής γνώμης, επιχειρώντας μάλιστα, να μας κατηγορήσει ότι αρνούμαστε τη συνεργασία για τη διαλεύκανση των καταγγελιών! […] Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος, όσες «παραγραφές» και αν προβληθούν. Τα βιώματά μας δεν παραγράφονται κυρίες και κύριοι της ΕΓΟ».

Related Articles