ΚΚΕ: "Άθλιες εργασιακές συνθήκες στο έργο του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης"

Petite Perle 300×250

Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο εργοτάξιο του έργου «Μελέτη- Χρηματοδότηση- Λειτουργία- Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη – Κατασκευή και Χρηματοδότηση Οδικών Συνδέσεων». 

Ειδικότερα, καθεστώς έχει γίνει η καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας των συμβασιούχων εργαζομένων που φτάνει ως και τους τρεις μήνες. Πρόκειται για εξοντωτική πρακτική αφού, εκτός των άλλων, δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε η πρόσβαση των εργαζομένων στο εργοτάξιο με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουν από τους πενιχρούς μισθούς τους και τις βενζίνες τους για να διανύσουν περίπου 80 χλμ μέχρι να φτάσουν στο χώρο που εργάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι οι καταστάσεις μισθοδοσίας τους θα πρέπει να περάσουν από 3 Υπουργεία: ΥΠΠΟΑ, ΥΠΟΜΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης! 

Ως ελάχιστη άμυνα σε αυτή την κατάσταση πραγματοποίησαν μέσα στο Μάρτη επίσχεση εργασίας για 7 μέρες οπότε και πέτυχαν να πληρωθούν το Γενάρη (!) . 

Ωστόσο αντί για συμπαραστάτη και αρωγό σε αυτή τη δύσκολη γι' αυτούς συγκυρία οι εργαζόμενοι έχουν βρει απέναντι τους σε ρόλο δικαστή το ΥΠΠΟΑ και το ΥΠΟΜΕ- μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (ΕΦΑΗ). Με ευθύνη των Υπουργείων αυτών καθυστέρησαν απαράδεκτα να σταλούν οι μισθοδοσίες του Μαρτίου στο ΥΠΟΜΕ. Έπειτα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων τους απείλησαν πως αν δεν σταματήσουν την επίσχεση δεν θα πληρωθούν έγκαιρα. Μάλιστα με πρόσχημα την επίσχεση έστειλαν τη μισθοδοσία του Μαρτίου όχι μόνο καθυστερημένα αλλά και κατά 4 μεροκάματα μειωμένη. 

Επιπλέον, με πρόσχημα την πανδημία του νέου κορονοϊού απουσιάζουν παντελώς χώροι για να πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι το διάλειμμά τους. Ειδικά στο υποέργο των αρχαιολογικών εργασιών που πραγματοποιούνται με αυτεπιστασία της ΕΦΑΗ απουσιάζουν παντελώς χώροι για διάλειμμα, αποθήκευσης, τουαλέτες ενώ μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι δεν είχαν προμηθευτεί ΜΑΠ και εργαλεία. 

Ενδεικτικό των ελλιπών μέτρων προστασίας των εργαζομένων είναι το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη πριν από λίγους μήνες -τον Φεβρουάριο του 2021- με θύμα έναν εργαζόμενο πατέρα δύο ανήλικων παιδιών.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο «μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης»: απλήρωτη δουλειά, θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, εργοτάξια – καρμανιόλες, συμβάσεις για 8 μήνες! Το παράδειγμα του Καστελλίου δείχνει για ποιόν είναι η ανάπτυξη και η πολιτική της εξωστρέφειας που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση: όλα για το κεφάλαιο και στους εργαζόμενους συνθήκες περασμένων αιώνων, που τους κοστίζουν μέχρι και την ίδια τους τη ζωή. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, αλλά και να εξασφαλιστεί, από δω και στο εξής, η τακτική και χωρίς καθυστέρηση καταβολή της μισθοδοσίας τους. 
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο καθώς και να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων στο εργοτάξιο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ