Ιταλία: Βρέθηκε η μαρμάρινη κεφαλή του πρώτου Ρωμαίου Αυτοκράτορα

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έλαβε χώρα στην Ισέρνια της Ιταλίας, κατά τις εργασίες αποκατάστασης ενός μεσαιωνικού τείχους, το οποίο είχε καταρρεύσει το 2013 λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.

Πρόκειται για το τμήμα ενός αγάλματος, μια μαρμάρινη κεφαλή, μήκους 35 εκατοστών, που μάλιστα είναι κατασκευασμένη από το ίδιο μάρμαρο της Λουνιτζιάνα που χρησιμοποιούσε ο Μιχαήλ Άγγελος για τα δικά του αριστουργήματα.

Σύμφωνα με τη Μαρία Ντιλέτα Κολόμπο, αρχαιολόγο της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων του υπουργείου, το άγαλμα χρονολογείται μεταξύ 20 π.Χ και 10 π.Χ,

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο άγαλμα αναπαριστά τον τότε νεαρό Αύγουστο Οκταβιανό που έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, το 27 π.Χ.

Την κεφαλή ανακάλυψε ο Φραντσέσκο Τζιανκόλα, ο αρχαιολόγος που είχε αναλάβει το το έργο αποκατάστασης.

«Καθώς κάναμε ανασκαφή πίσω από το τείχος, είδα το χώμα να αλλάζει χρώμα. Συνεχίσαμε την ανασκαφή με φτυαράκι ακριβείας και ξαφνικά αποκαλύφθηκε ένα κομμάτι μαρμάρου. Είδα αμέσως πως επρόκειτο για κεφαλή που αναγνώρισα πως ανήκε στο άγαλμα του Αυγούστου, λόγω των μαλλιών και το σχήμα των ματιών», είπε ο Τζιανκόλα.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκαν επίσης και άδειοι μεσαιωνικοί τάφοι, καθώς και τεχνουργήματα κατασκευασμένα από πηλό, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Τζάκομο Ν’Απολόνιο.

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...