Σφύζουμε από προνήπια – Έρχονται δυναμικά οι νέες γενιές των μαθητών

Petite Perle 300×250

Συναντήσεις της αντιδήμαρχου Παιδείας Χρύσας Λυρώνη με τους προϊσταμένους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Μαλεβιζίου

Κάθε χρόνο και καλύτερα τα πάει το Μαλεβίζι στο μαθητικό του δυναμικό με τις νέες γενιές των μαθητών να διεκδικούν δυναμικά χώρο στο μαθητικό γίγνεσθαι της περιοχής.

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι σημερινοί 50αρηδες φοιτούσαν σε τριθέσιο δημοτικό και δεν είχαν πάει καν νηπιαγωγείο γιατί αυτό δεν υπήρχε, μπορεί να φανταστεί κανείς τι έχει αλλάξει όχι μόνο Γάζι, αλλά σε όλο το Μαλεβίζι, τις τελευταίες δεκαετίες.
Ειδικά την τελευταία 20ετία, η περιοχή παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη έκρηξη μαθητικού δυναμικού, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Το ότι το Μαλεβίζι είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αποδεικνύεται κι από τις νέες εγγραφές στις τάξεις των νηπίων και των προ νηπίων, ακόμα και των προ- προ νηπίων στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές.
Τα νούμερα μπορεί να είναι ενδεικτικά και να μην αποτυπώνουν επακριβώς τη συνολική εικόνα καθώς υπάρχουν και προ – προ νήπια που φοιτούν στις δομές του Ηράκλειου, όμως ξεκάθαρα απεικονίζεται η τεράστια δυναμική.
Η αυξητική αυτή τάση καθορίζει και τις πολιτικές αποφάσεις καθώς είναι απαιτούνται νέες σχολικές μονάδες και αυτό το δύσκολο παζλ, καλείται να συνθέσει η δημοτική Αρχή, που για να λύσει το πρόβλημα δρομολογεί μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Το νέο σχολικό έτος 2021 -2022, στα δεκαέξι νηπιαγωγεία του Δήμου Μαλεβιζίου αναμένεται να φοιτήσουν περίπου 612 προνήπια και νήπια, με τα 288 να είναι προνήπια.
Το σχολικό έτος 2020-2021 φοίτησαν 585 νήπια- προνήπια με τα προνήπια να είναι 289.
Το σχολικό έτος 2019-2020 στις ίδιες βαθμίδες φοίτησαν 533 παιδιά.
Νήπια – Προνήπια
Σχολικό έτος 2019-2020: 533
Σχολικό έτος 2020-2021: 585
Σχολικό έτος 2019-2020: 612

Σε όλο το δήμο Μαλεβιζίου υπάρχουν 16 νηπιαγωγεία ενώ από τους αριθμούς προκύπτει ότι ζωντανή με ικανοποιητικό αριθμό μαθητών διατηρείται η ύπαιθρος. Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι στις περιοχές του Γαζίου και της Αγίας Μαρίνας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που έχει στη διάθεση της και παραχώρησε στη Φωνή του Μαλεβιζίου, η αντιδήμαρχος Παιδείας Χρύσα Λυρώνη, οι μαθητές που φέτος θα αποφοιτήσουν από τα νήπια και του χρόνου θα πάνε Α' Δημοτικού είναι περίπου 300.

Άλλοι δυο πολύ σημαντικοί αριθμοί είναι οι μαθητές που θα πάνε στην πρώτη Γυμνασίου το νέο έτος αλλά και στην Α' Λυκείου.
Τα δύο Γυμνάσια που έχει το Μαλεβίζι, στο Γάζι και στην Τύλισο καλούνται να φιλοξενήσουν περίπου 300 νέους μαθητές, διότι τόσα είναι τα παιδιά που φοιτούν φέτος στην Στ΄ τάξη και θα προαχθούν στην Α' Γυμνασίου.
Το κέντρο βάρους βέβαια πέφτει στο Γάζι καθώς από τις σχολικές μονάδες της πόλης αποφοιτούν από τα δημοτικά 228 μαθητές ενώ την ίδια ώρα από το Γυμνάσιο οι τελειόφοιτοι της Γ' Γυμνασίου, που θα πάνε Α' Λυκείου, είναι 199.

Οι αριθμοί καθορίζουν τις αποφάσεις

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Χρύσα Λυρώνη, που ανέλαβε πριν τέσσερις εβδομάδες τα νέα καθήκοντα στη θέση αυτή, ήδη έρθει σε έρθει σε επαφή με τους προϊσταμένους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ έχει κάνει συναντήσεις σχεδόν με το σύνολο των διευθυντών όλων των εκπαιδευτικών μονάδων των σχολείων του Μαλεβιζίου. προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να ενημερώσει.

«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μας δείχνουν πόσα παιδιά θα φοιτήσουν σε κάθε δημοτική ενότητα πόσα είναι προνήπια και νήπια, πόσα θα πάνε Γυμνάσιο και πόσα στο Λύκειο. Οι αριθμοί μπορεί να είναι ψυχροί όμως αποτυπώνουν την πραγματικότητα και τις ανάγκες για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στο Γάζι. Και είναι γεγονός ότι το παζλ της σχολικής στέγης, είναι πραγματικά δύσκολο, και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις», σημείωσε η κυρία Λυρώνη.

Αυτό το διάστημα αυτό που απασχολεί έντονα είναι τι θα γίνει με τους μαθητές του Γυμνασίου και πως θα γίνει η κατανομή των μαθητών, ζήτημα που προκύπτει τα τελευταία χρόνια.

Όπως είναι ήδη γνωστό ο δήμος Μαλεβιζίου είναι από τους ελάχιστους, όπου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, δίνει το δικαίωμα της επιλογής με τη δεύτερη επιλογή να είναι τα Γυμνάσια που συνορεύουν με το Γάζι.
Αυτή όμως η λύση δεν προτιμάται, διότι οι γονείς ζουν και δραστηριοποιούνται στο Γάζι, ενώ υπάρχουν και οι ψυχολογικοί λόγοι, όπου είναι δύσκολο για τα παιδιά να αποχωριστούν τους συμμαθητές τους. Πέρυσι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, κατασκευάστηκε μια επιπλέον αίθουσα, στο Γυμνάσιο Γαζίου, που ήδη λειτουργεί με υπεράριθμους μαθητές.

Φέτος, το θέμα αυτό το συζήτησε στην πρώτη συνάντηση που είχε στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η αντιδήμαρχος Παιδείας σε συνάρτηση όμως και με το Γυμνάσιο Τυλίσου.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οι επίσημες αποφάσεις για τις μετακινήσεις των μαθητών, αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, όπως κάθε χρόνο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα υπεράριθμο Γυμνάσιο στο Γάζι και ένα Γυμνάσιο στην Τύλισο με 15 και 16 παιδιά στο κάθε τμήμα. Το Γυμνάσιο Τυλίσου δεν πρέπει να αποδυναμωθεί διότι είναι ένα καλό σχολείο που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλα σχολεία.
Έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια από ορισμένους γονείς ως προς την μετακίνηση των παιδιών που γίνεται με τα λεωφορεία. Ωστόσο δεκάδες παιδιά μετακινούνται με τα λεωφορεία για να πάνε στο δημοτικό όχι μόνο στο Γυμνάσιο. Νομίζουμε ότι η μετακίνηση που γίνεται για εκατοντάδες μαθητές, δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα».

Νέες σχολικές μονάδες

Όπως είναι ήδη γνωστό, η δημοτική Αρχή έχει βάλει μπροστά ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία δύο νέων σχολικών μονάδων, ενός νηπιαγωγείου και ενός Γυμνασίου.

Το νηπιαγωγείο όπως ήδη έχει γράψει η "Φωνή του Μαλεβιζίου" θα κατασκευαστεί στο παλιό δημοτικό στην καρδιά του Γαζίου και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα ανταποδοτικά του ΑΔΜΗΕ. Η μελέτη του βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Σε φάση ολοκλήρωσης είναι και η μελέτη για το νέο Γυμνάσιο, που προγραμματίζεται να γίνει, στην Αγία Μαρίνα, στην περιοχή Χαλέπα.

Ξεκινούν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης

Ένα πολύ σημαντικό έργο Παιδείας είναι αυτό με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 11σχολικές μονάδες σε τέσσερις περιοχές. Η πρώτη εργολαβία που αφορά στη Τύλισο, τη Ροδιά και το Μάραθος θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και για τα σχολεία του Γαζίου και της Αγίας Μαρίνας.

Οι ανάγκες με τόσες σχολικές μονάδες είναι διαρκείς, ωστόσο αυτά τα έργα θα επιδιορθώσουν πολλά κτήρια, και με τους διαθεσίμους πόρους και αυτούς που αναζητούνται θα γίνουν παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, σημείωσε η κυρία Λυρώνη. Το μεγάλο διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία έγιναν επισκευές ή ανακαινίσεις ενώ και οι φθορές ήταν λιγότερες.

Αναζητούνται ακίνητα για τα νηπιαγωγεία

Αυτή την περίοδο υπενθυμίζεται ότι αναζητούνται χώροι για να μετεγκατασταθούν δυο νηπιαγωγεία.
Το 2ο νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας, στο Τσαλικάκι, που λόγω της ανάπλασης της πλατείας, δεν μπορεί να λειτουργήσει εκεί, και το 3ο Νηπιαγωγείο, Αγίας Μαρίνας στο Galleto.
Απόφαση μετεγκετάστασης υπάρχει και για το 1ο Νηπιαγωγείου Γαζίου όπου ένα τμήμα φιλοξενείται στην οδό Δροσίνης.

Η εξεύρεση κατάλληλων ακινήτων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και το τελευταίο νηπιαγωγείο μάλλον θα συνεχίσει να στεγάζεται στο ίδιο σημείο.
Τέλος να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αρχίζει οι συζητήσεις για την επέκταση του νέου 1ου Δημοτικού, διότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και ούτως ή άλλως δεν χωράει όλα τα τμήματα, για αυτό συνεχίζει να λειτουργεί και το παράρτημα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ