Δάνεια – «ανάσα» για αγροτοκτηνοτρόφους

Μετά την περυσινή πρώτη ενεργοποίηση, ενεργοποιείται ξανά – ακριβώς ένα χρόνο μετά δηλαδή – το «εργαλείο μικροδανείων µε επιμερισμό του κινδύνου» για γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Όπως και τον Απρίλιο του 2020, το εργαλείο αυτό αφορά σε δάνεια έως 25.000 ευρώ, ενώ δρομολογείται εκ νέου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος το "εργαλείο" αυτό έρχεται να στηρίξει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προκειμένου να λειτουργήσει σαν "αποκούμπι" για να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται και επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Έχει σχέση, δε, με την απροθυμία τραπεζών να παρέχουν χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις "εγγυήσεις" που τους ζητούν.

Το συγκεκριμένο εργαλείο βασίζεται στο γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι απρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που δε διαθέτουν πιστωτικό ιστορικό και ρευστοποιήσιμες εξασφαλίσεις, ακόμη και αν η ζητούμενη χρηματοδότηση είναι χαμηλή.
Για να καλυφθεί αυτή η αδυναμία, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης µε τους μεταβατικούς πόρους 2021-2022 θα χρηματοδοτήσει περίπου το ήμισυ κάθε δανείου (40-60%) ώστε να δώσει κίνητρο στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να παρέχουν δάνεια µε επιτόκιο σχεδόν στο μισό του εμπορικού επιτοκίου και µε ελάχιστες έως καθόλου εξασφαλίσεις.
Ωστόσο, πρώτα θα πρέπει να βρεθεί ο φορέας διαχείρισης του εργαλείου, µε τα σενάρια που παίζουν να αφορούν ανάθεση είτε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Δεύτερον, ο φορέας διαχείρισης θα πρέπει να διαπραγματευτεί στη συνέχεια µε τις τράπεζες για τα κύρια στοιχεία του εργαλείου μικροπίστωσης, το προφίλ των δικαιούχων-αγροτών και τα οφέλη που θα έχουν (ύψος επιτοκίου, εξασφαλίσεων κ.λπ.).
Τρίτον, στη συνέχεια ακολουθεί η πρόσκληση για συμμετοχή στο εργαλείο μικροπίστωσης των τραπεζών.
Τέταρτον, απαιτείται η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ τραπεζών και φορέα διαχείρισης και τέλος, πέμπτο, η κάθε τράπεζα βγάζει στην αγορά το προϊόν της για εγγυημένα δάνεια έως 25.000 ευρώ.

Μελλοντικές προσδοκίες

Σύμφωνα με το Agronews, με βάση την εμπειρία από το πώς κύλησε η προετοιμασία και η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, η ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων μπορεί να αναμένεται στα τέλη του 2022. Μένει παράλληλα να φανεί αν θα υπάρξει και κάποια εμπλοκή µε τον Νόμο 4701/2020 "Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων".

Προς το παρόν πάντως ορισμένες τράπεζες διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους ήδη ειδικά προϊόντα μικροπιστώσεων.
Ο προϋπολογισμός που εξετάζεται να προσφερθεί µέσω ΠΑΑ είναι στα 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου, µε δυνατότητα μόχλευσης δανειακών ποσών 60 εκατ. ευρώ σύνολο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι μικροπιστώσεις είχαν καταργηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να χρηματοδοτηθεί η έκτακτη ενίσχυση ελαιοπαραγωγών (Μέτρο 21). Ωστόσο τα έξτρα κονδύλια της μεταβατικής περιόδου φαίνεται πως θα δώσουν εκ νέου ζωή στο μέτρο, όπως τουλάχιστον δεσμεύεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πέρυσι είχε ενεργοποιηθεί ξανά

Το μέτρο είχε ενεργοποιηθεί και πέρυσι. Με απόφαση του Απριλίου είχε ανακοινωθεί η χορήγηση δανείων ύψους έως του ποσού των 25.000 ευρώ στους επαγγελματίες αγρότες, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημέρωσης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Με βάση το άρθρο 23 είχε επιτραπεί μέχρι τις 30 Ιουνίου η σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα με κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ποσό μέχρι 25.000 ευρώ, καθώς και η εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον χρηματοδοτούμενο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ