Χωρίς self-tests οι Υπάλληλοι Δημοσίου και ΟΤΑ μέχρι την Πέμπτη

Petite Perle 300×250

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί με την εφαρμογή των self-tests στους Υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αναίρεσε τον εαυτό της, με αποτέλεσμα οι Υπάλληλοι σε όλη τη Χώρα να προσέρχονται από σήμερα στις Υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν κάνει self-test.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε επίσημη Ανακοίνωση  για τους Δημοσίους Υπαλλήλους την Κυριακή 9 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία:

« επισημαίνεται ότι θα είναι σε θέση να προμηθευτούν δύο (2) νέους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test) από την Πέμπτη 13 Μαΐου έως την Τετάρτη 19 Μαΐου. Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10–16 Μαΐου και 17–23 Μαΐου ενώ το αποτέλεσμα τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου. »

Δηλαδή σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, θα πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να έχει προηγηθεί self-test.

Όμως, το ίδιο Υπουργείο σε προηγούμενη επίσημη Ανακοίνωση  που είχε εκδώσει την 5η Μαΐου, είχε ενημερώσει ότι « η προμήθεια νέου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που αφορά στην εβδομάδα 10–16 Μαΐου, θα είναι εφικτή για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα από τη Δευτέρα 10 Μαΐου ».

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Κοινή Υπουργική Απόφαση, που άλλαξε την ΚΥΑ για τα self-tests των Δημοσίων Υπαλλήλων ειδικά ως προς την προθεσμία που έχουν να δηλώσουν το αποτέλεσμα.

Το Φ.Ε.Κ. Β' 1870/«7.5.2021» κυκλοφόρησε το Σάββατο 8 Μαΐου.

Βάσει της νέας ΚΥΑ, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι μπορούν να δηλώσουν έως 16 Μαΐου το αποτέλεσμα των tests που αφορούν το χρονικό διάστημα από 26 Απριλίου έως 16 Μαΐου (δηλαδή τα 3 tests της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας της Διακαινησίμου και της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα).

Συγκεκριμένα, η αρχική ΚΥΑ για τους Δημοσίους Υπαλλήλους όριζε:  « 1. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, ήτοι από 26 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι δύνανται να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 εντός του χρονικού διαστήματος από 26 Απριλίου έως και 9 Μαΐου 2021. »

Τώρα με τη νέα ΚΥΑ η συγκεκριμένη παράγραφος αντικαταστάθηκε ως εξής:

« 1. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, ήτοι από 26 Απριλίου έως 16 Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι δύνανται να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 εντός του χρονικού διαστήματος από 26 Απριλίου έως και 16 Μαΐου 2021. »

Όπως είναι προφανές, η Κυβέρνηση έχει "χάσει τη μπάλα" και έχει αλλοιώσει πλήρως την αποστολή του self-test, που θα έπρεπε να είναι εργαλείο πριν την είσοδο ενός Υπαλλήλου στη Δημόσια Υπηρεσία. Το αντιμετωπίζει ως μια ακόμα γραφειοκρατική τυπική δήλωση, που γίνεται εκ των υστέρων

Άραγε δεν ενδιαφέρει κανέναν το γεγονός ότι οι Υπάλληλοι θα δουλέψουν τόσες μέρες χωρίς self-test και μάλιστα τη στιγμή που ταυτόχρονα (από σήμερα το πρωί) μειώνεται το ποσοστό των εργαζόμενων εξ αποστάσεως με τηλεργασία ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι τελευταία φορά πήραν δύο δωρεάν self-test τη Μεγάλη Εβδομάδα (εάν κατάφεραν να πάρουν…). Από εκεί και πέρα το σύστημα έκλεισε για αυτούς. Τα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής είναι πολλά και γνωρίζουμε περιπτώσεις Υπαλλήλων που για να γλυτώσουν όλη αυτή την κυβερνητική ανοργανωσιά, αγόρασαν test από την τσέπη τους.

airetos.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ