Ισραήλ: Κλιμάκωση της βίας σε Γάζα πάνω από 30 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Petite Perle 300×250

Η κλιμάκωση της έντασης στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε παγκόσμιο προβληματισμό, αλλά και ισχυρό πονοκέφαλο στην περιοχή, καθώς γεγονότα αντίστοιχης βιαιότητας είχαν να συμβούν από το 2017.

Σε διεθνή κλίμακα πυκνώνουν οι εκκλήσεις που καλούν σε ηρεμία, μετά την κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ και τον από αέρος βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, σε αντίποινα στη «βροχή» ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές προς μικρές πόλεις του Ισραήλ.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν και από τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους και να οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση την ένταση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις «άμεσα», συμπληρώνοντας: «Όλες οι πλευρές πρέπει να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση.

klimakosi-tis-vias-se-israil-kai-gaza-30-nekroi-kai-ekatontades-traymaties0

Το χρονικό της βίας

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ισραηλίτικη Χααρέτζ.

Είχε προηγηθεί σκληρή απάντηση του Ισραηλινού Στρατού στις πρώτες ρίψεις ρουκετών, το απόγευμα της Δευτέρας, με πλήγματα από αέρος προς την Γάζα. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες Υγείας, συνολικά έως τώρα νεκροί έπεσαν 28 άνθρωποι, ανάμεσα τους και εννέα παιδιά.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι επιχείρησε στρατηγικά πλήγματα εναντίον της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ ως απάντηση στη «βροχή» των ρουκετών, που οι περισσότερες σταμάτησαν στον Iron Dome (σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας) που ύψωσε το Τελ Αβίβ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Υποστηρίζει δε ότι νεκροί έπεσαν στρατιωτικοί ηγέτες των παραπάνω οργανώσεων.

Δυνάμεις του Ισραήλ αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων. Οι αρχές κάλεσαν τους τοπικούς πληθυσμούς να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους ή να μεταβούν στα κοντινά καταφύγια για να αποφύγουν τις βόμβες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνισε ότι «η Χαμάς ξεπέρασε τα όρια» με την ρίψη ρουκετών προς τους πολίτες του Ισραήλ.

klimakosi-tis-vias-se-israil-kai-gaza-30-nekroi-kai-ekatontades-traymaties2
klimakosi-tis-vias-se-israil-kai-gaza-30-nekroi-kai-ekatontades-traymaties4

Το BBC μετέδωσε ότι η Χαμάς εκτόξευσε πολλές ρουκέτες προς την πόλη Ασκελόν σε αντίποινα για το θάνατο κορυφαίου διοικητή της από ισραηλινό βομβαρδισμό στην οικία του.

Προχώρησε δε και στην απειλή ότι θα «μετατρέψει την πόλη σε κόλαση» αν υπάρξουν νεκροί Παλαιστίνιοι πολίτες.ADVERTISING

Ο στρατός του Ισραήλ γνωστοποίησε ότι το 90% των ρουκετών σταμάτησαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, ενώ κατάφερε πλήγματα σε 130 «τρομοκρατικούς στόχους» στην Γάζα.

Το Ισραήλ ενημέρωσε ότι μια 59χρονη γυναίκα και ο ανάπηρος γιος της έχασαν την ζωή τους από επίθεση το πρωί της Τρίτης.

Το βράδυ της Δευτέρας επτά μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, έχασαν την ζωή τους στην συνοικία Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι σκότωσε τουλάχιστον 15 μαχητές και ότι οι υπόλοιποι νεκροί, άοπλοι πολίτες, έχασαν τη ζωή τους λόγω προβλημάτων που παρουσίασαν οι παλαιστινιακές ρουκέτες.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, αντισυνταγματάρχης Κονρίκους, τόνισε: «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να έχουμε ακρίβεια στους στόχους μας, κατά μαχητών και μόνο. Ωστόσο η κατάσταση στο έδαφος είναι αδιανόητη. Η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις κρύβονται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό».

klimakosi-tis-vias-se-israil-kai-gaza-30-nekroi-kai-ekatontades-traymaties6

klimakosi-tis-vias-se-israil-kai-gaza-30-nekroi-kai-ekatontades-traymaties10

Επεισόδια στην Ιερουσαλήμ

Χθες Δευτέρα τουλάχιστον 520 Παλαιστίνιοι και 32 ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια στην Πλατεία των Τεμενών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ενώ ο σημερινός απολογισμός του ΑΡ κάνει λόγο για 700 τραυματίες. 

Εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών σημειώθηκαν γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα.

Η Χαμάς διεμήνυσε ότι εκτόξευσε τις ρουκέτες σε απάντηση της «βίας και της τρομοκρατίας» από το Ισραήλ στο τέμενος Αλ Άκσα, που θεωρείται εκ των ιερότερων τοποθεσιών του μουσουλμανικού κόσμου.

Ρόλο πυροκροτητή στις ταραχές που ξεκίνησαν την Παρασκευή έπαιξε η απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου για έξωση Παλαιστινίων από τις εστίες τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προς όφελος Εβραίων εποίκων.

Οι ταραχές εξαπλώθηκαν στη Χάιφα, στη Ναζαρέτ και στη Ραμάλα

Οι πιο έντονες διεθνείς αντιδράσεις προήλθαν από την Αγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη».

Επιπλέον, κάλεσε όλες τις μουσουλμανικές χώρες «να ενωθούν εναντίον των πράξεων του Ισραήλ που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζοντας ότι το θέμα αφορά όλους τους μουσουλμάνους «στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιάρμπακιρ, στη Βαγδάτη, στο Κάιρο, στο Ισλαμαμπάντ, στην Τζακάρτα, στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Μπακού και στο Σεράγεβο».

klimakosi-tis-vias-se-israil-kai-gaza-30-nekroi-kai-ekatontades-traymaties12
klimakosi-tis-vias-se-israil-kai-gaza-30-nekroi-kai-ekatontades-traymaties14

πηγή: kathimerini.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ