Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα με τη διπλωματία να πέφτει στο κενό

Petite Perle 300×250

Από τους σφοδρότερους μέχρι στιγμής αεροπορικούς βομβαρδισμούς συνταράχθηκε σήμερα η Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να αψηφά διεθνείς εκκλήσεις και αντίθετα να κλιμακώνει τη στρατιωτική επιχείρηση που οδηγεί τον παλαιστινιακό θύλακα στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής. Σπίτια κατεδαφισμένα, συντρίμμια και καταστροφές σε ζωτικής σημασίας υποδομές εν μέσω άγριου σφυροκοπήματος που έχει κοστίσει τη ζωή 198 Παλαιστινίων, 58 παιδιών ανάμεσά τους.

Την ίδια στιγμή, στο διπλωματικό πεδίο αυξάνεται η πίεση στη διακυβέρνηση Μπάιντεν να καταβάλλει ενεργότερες προσπάθειες προς αποκλιμάκωση μετά και το νέο «μπλόκο» σε κοινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με τερματισμό των εχθροπραξιών. Οι διπλωματικές διεργασίες της Αιγύπτου, αλλά και όλων των πλευρών, συνεχίζονται χωρίς αποτελέσματα μέχρι στιγμής, ενώ εκτάκτως συνεδριάζουν την Τρίτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βομβάρδισε το δίκτυο με υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς, αναφέροντας πως κατέστρεψε τμήμα 15 χιλιομέτρων του αποκαλούμενου «μετρό», μέσω του οποίου διακινούνται μαχητές και οπλισμός, ενώ στοχοποιήθηκαν και εγκαταστάσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης, καθώς και εννέα κατοικίες διοικητών της.

Εκρήξεις συντάραξαν τη Γάζα από βορρά έως νότο καθώς μαχητικά σφυροκοπούσαν επί 20 λεπτά την περιοχή· οι βομβαρδισμοί ήταν πιο εκτεταμένοι σε ακτίνα και διήρκεσαν περισσότερο συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, όταν 42 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους πολλά παιδιά- έχαναν τη ζωή τους στον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από τις ισραηλινές επιδρομές.

Μαχητές της Χαμάς «απάντησαν» με περίπου 60 ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας, λιγότερες από τις 120 και τις 200 που είχαν εκτοξεύσει τις δύο προηγούμενες νύκτες, βάσει ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού. Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι πόλεις Μπεερσεμπά και Ασκελόν με τους Ισραηλινούς να τρέχουν ξανά στα καταφύγια.

Καθώς οι ήχοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς συνεχίζονταν όλο το πρωί, κάτοικοι της Γάζας έσπευσαν σε αρτοποιεία και φαρμακεία για να κάνουν προμήθειες σε είδη πρώτης ανάγκης. Το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής πλανάται πάνω από τη Γάζα· ολόκληρες περιοχές έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό και όλο και μεγαλύτερα τμήματα της πόλης δεν έχουν πλέον καθόλου ηλεκτροδότηση.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα ανεβάζουν σε 198 τον αριθμό των νεκρών μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, στους οποίους περιλαμβάνονται 58 παιδιά και 34 γυναίκες. Δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά. Τραυματίες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη φθάσει για νοσηλεία σε αιγυπτιακά νοσοκομεία στη Χερσόνησο του Νισά, μέσα του περάσματος της Ράφα, όπως δήλωσαν τοπικές πηγές στο BBC.

Περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων, αναζητώντας καταφύγιο σε 50 σχολεία τα οποία διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, εκπρόσωπος του οργανισμού αυτού.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, μαχητές έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.150 ρουκέτες από τον παλαιστινιακό θύλακο προς το Ισραήλ. Περίπου 460 από τις ρουκέτες δεν πέρασαν τα σύνορα και έπεσαν μέσα στο έδαφος της Γάζας. Το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος» αναχαίτισε περίπου το 90% των ρουκετών.

Μπλίνκεν: Προστασία αμάχων και παιδιών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους «να προστατεύσουν τους αμάχους και ειδικότερα τα παιδιά», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει, «ως δημοκρατία», ιδιαίτερη υποχρέωση.

«Θα συνεχίσουμε τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να τεθεί τέλος στον κύκλο της βίας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας εάν οι πλευρές θελήσουν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κοπεγχάγη.

Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει -χωρίς επί του παρόντος να έχει λάβει- από το Ισραήλ «διευκρινίσεις» και στοιχεία σχετικά με την «δικαιολόγηση» του βομβαρδισμού του πύργου που στέγαζε τα γραφεία διεθνών μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των Associated Press και Al Jazeera.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά τόνισε ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι υγειονομικοί και δημοσιογράφοι απειλούνται, κυρίως μετά την επίθεση του Σαββάτου κατά του κτιριακού συγκροτήματος .

«Γενικότερα ισχύει και είναι πραγματικά σημαντικό ότι το Ισραήλ έχει ιδιαίτερη ευθύνη στην προστασία των αμάχων καθώς αμύνεται και αυτό περιλαμβάνει απολύτως τους δημοσιογράφους» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πολύ ανήσυχες από την κλιμάκωση της βίας. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται ή τραυματίζονται, ανάμεσά τους παιδιά που ανασύρονται από τα ερείπια. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας, εάν οι πλευρές επιδιώξουν κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ