Τσιόδρας: Ο ιός είναι εδώ- Εμβόλιο κάθε χρόνο

Petite Perle 300×250

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία επαναφοράς στην κανονικότητα. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το πρώτο απελευθέρωσης των μετακινήσεων και έναρξης του τουρισμού και ο «οδικός χάρτης» ανοίγματος των δραστηριοτήτων συνεχίζεται και τη νέα εβδομάδα.

«Σύμμαχοι» συνεχίζουν να είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και η σταθερή αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας. Ο ιός, όμως, είναι «εδώ για να μείνει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, μιλώντας στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, εξήγησε ότι βασικές παράμετροι αντιμετώπισης για το επόμενο διάστημα θα είναι «ο εμβολιασμός μας μια φορά το χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας έχει κατέβει στα 39 έτη. Εδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας όπου οι ηλικίες 20-39 και 45-49 ετών «οδηγούν» την επιδημική έξαρση των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο δείκτης αναπαραγωγής, το Rt, στη Θεσσαλονίκη είναι στο 0.87, στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά στο 0.74, ενώ στην επικράτεια είναι στο 0.86.

Μεταλλάξεις

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις σημείωσε ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας ή ακόμη και την αξιοπιστία των διαθέσιμων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων, ενώ σύντομα, όπως είπε, θα βρεθεί στο προσκήνιο και μια νέα μετάλλαξη η οποία έχει εντοπιστεί σε Ελβετία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.

 Στο μεταξύ, σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου, ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Παράλληλα, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η διά ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self tests μία φορά την εβδομάδα. Τη Δευτέρα ξεκινούν, επίσης, οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στη διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Επιπλέον, τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Self test

Από σήμερα τα οικιακά τεστ θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών βαθμίδων, ενώ μέχρι σήμερα γίνονταν δύο. Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όλοι όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Αρνητικό self test είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια, στα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα και την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις και τις δεξιώσεις.

5,1% θετικότητα

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.262 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 613 στην Αττική και τα 84 στη Θεσσαλονίκη. Οι νέες μολύνσεις αντιστοιχούν σε 23.443 τεστ και ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 5,1%, δεν είναι όμως αντιπροσωπευτικός, καθώς τα τεστ της Κυριακής είναι πολύ λίγα. Οι σκληροί δείκτες που απασχολούν περισσότερο τους ειδικούς, καθώς είναι πιο αξιόπιστοι, συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 656 και ο μέσος όρος νοσηλειών του τελευταίου επταημέρου είναι 323 ασθενείς. Επιδημικές εξάρσεις, όμως, σε αρκετές περιοχές, κυρίως νησιά, ανησυχούν την αρμόδια Επιτροπή. Τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στην Κάλυμνο παρατείνονται έως και τις 24 Μαΐου, ενώ υψηλό φορτίο καταγράφουν, επίσης, Κέρκυρα, Σκιάθος, Πάτμος, Νάξος, Ικαρία, Κάρπαθος.

Στο μεταξύ, τη μάχη με τον κορονοϊό έχασε ακόμη ένας υγειονομικός, 27ο θύμα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. Πρόκειται για 50χρονο τραυματιοφορέα του νοσοκομείου Χαλκίδας, που πάλεψε σκληρά με τον ιό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου όπου εργαζόταν. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν είχε εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, αλλά δεν είχε προλάβει να αναπτύξει αντισώματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ