Δήλωση Νίκου Ηγουμενίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Petite Perle 300×250

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Σε ειδική συνεδρίασή της σήμερα η Βουλή τιμά την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Ποντίων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων είναι πράξη ιστορικής ευθύνης.

Όχι απλώς γιατί υπήρξε προοίμιο της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζιστές, αλλά κυρίως γιατί δεν πρέπει να γνωρίσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά άλλη τέτοια βαρβαρότητα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η δέσμευση της ανθρωπότητας για «ποτέ ξανά γενοκτονία» δεν έχει γίνει ακόμη πράξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ορισμένοι κύκλοι επιδιώκουν να μην κατονομαστούν τα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράχθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα κατά των Αρμενίων, κατά των Ποντίων, κατά των Ασσυρίων.  

Είναι επομένως ιστορική ανάγκη αλλά και ζήτημα τιμής για το παρόν και το μέλλον να αναδειχθεί η εκ προμελέτης τέλεση αυτών των εγκλημάτων, να διασωθεί η μνήμη αυτής της θηριωδίας και να μην γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοια εγκλήματα ενάντια της».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ