Σκληρή κριτική Νίκου Ηγουμενίδη στο ν/σχ του ΥΠΕΣ: «Επιτελική» η ασέβεια της Κυβέρνησης απέναντι στους αποδήμους

Petite Perle 300×250

Σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των αποδήμων και το νομοσχέδιο που μπαίνει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ενάντια στη «συναίνεση» του 2019 άσκησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κάνει λόγο για «επιτελική» και «βαθύτατη ασέβεια της ΝΔ απέναντι στο ίδιο το Κοινοβούλιο και τον κοινοβουλευτισμό», αλλά και για «βαθύτατη ασέβεια και προσβολή του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους ίδιους τους απόδημους».

Με παρέμβαση που δημοσιεύει ο ιστότοπος "CandiaDoc" ο Νίκος Ηγουμενίδης στέκεται ιδιαίτερα στα όσα έλεγε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για το ζήτημα των περιορισμών: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος προς όσους μας ακούν ότι οι περιορισμοί αυτοί ήταν αποτέλεσμα της αναγκαίας υποχώρησης που έπρεπε να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία για να φθάσουμε στον αριθμό των 200 κατ' ελάχιστον Βουλευτών, για να μπορέσει να ισχύσει αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση»(Κυρ. Μητσοτάκης Ολομέλεια Βουλής, 11 Δεκ 2019).

Σημειώνει ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου: «Τι μπορεί άραγε να συμπεράνει κανείς για τον ίδιο τον «απολύτως ξεκάθαρο» κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του που μέσα σε ένα διάστημα λιγότερο των 2 ετών και χωρίς να έχει ακόμη εφαρμοστεί ο νόμος, δε διστάζει να αλλάξει το νόμο;». Και σημειώνει μεταξύ άλλων:

Πρώτον, την βαθύτατη ασέβεια απέναντι στο ίδιο το Κοινοβούλιο και τον κοινοβουλευτισμό. Πέραν του ηθικού ζητήματος, ο κ. Μητσοτάκης με την κατάθεση του νομοσχεδίου και την αλλαγή διατάξεων παραδέχεται τον πρωτοφανή «επιτελικό» τακτικισμό της ΝΔ «υφαρπάζοντας» την ψήφο βουλευτών και κομμάτων του κοινοβουλίου μη διστάζοντας να προχωρήσει σε καταστρατήγηση της ιστορικής «συναίνεσης» του 2019 με μια ιστορική αντι-κοινοβουλευτική πράξη το 2021.

Δεύτερον, την βαθύτατη ασέβεια και προσβολή του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους ίδιους τους απόδημους. Η ψήφος των αποδήμων  – και αυτό αποτελεί βούληση των ίδιων – δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα τακτικισμών και δημιουργίας εντυπώσεων της Κυβέρνησης αλλά εμπέδωσης της ιστορικής ανάγκης εκπροσώπησής τους στην Ελληνική Βουλή. Με τις κινήσεις του αυτές οι κ.κ. Μητσοτάκης-Βορίδης εκπροσωπούν το κόμμα τους και βεβαίως όχι τους αποδήμους.  

Τρίτον, τον «επιτελικό τακτικισμό» της Κυβέρνησης για αλλαγή της ατζέντας. Η πρόθεση του νέου Υπουργού Εσωτερικών δεν είναι να «εξυπηρετήσει» τους αποδήμους, αφού γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν οι 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί άμεσα το νομοσχέδιο. Πρόθεση είναι εν μέσω πανδημίας να αλλάξει την ατζέντα από τα μείζονα και κρίσιμα που απασχολούν τον τόπο. 

Τέταρτον, με δόλιο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να καλλιεργήσει την απολύτως ψευδή θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «περιορίσει» την ψήφο των αποδήμων.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη θέση του τονίζει ότι ήταν το μόνο κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση  της  ψήφου των αποδήμων και κατέθεσε  συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

«Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η ΝΔ ότι δήθεν «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει περιορισμούς» η αρχική μας θέση λέει το αντίθετο ενώ υπήρξε και παραμένει καθαρή: Να ψηφίζουν όλοι οι απόδημοι, χωρίς περιορισμούς και με δικαίωμα άμεσης εκλογής των εκπροσώπων τους σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Η ψηφοφορία να γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, και επομένως το αποτέλεσμα να μην επηρεάζει το εσωτερικό εκλογικό αποτέλεσμα», σημειώνει ο βουλευτής.

«Γιατί επομένως συναινέσαμε τον Δεκέμβριο του 2019;», ρωτά ο ίδιος για να δώσει την απάντηση: «Μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις δική μας πρόταση, υπερψηφίσαμε το νόμο του 2019,  γιατί   θέλαμε   να   έχουν   φωνή   και   ψήφο   οι   Έλληνες   του εξωτερικού».

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης παρατηρεί ότι «σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο, ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να σεβαστεί τόσο τη Βουλή, όσο όμως και τους ίδιους τους αποδήμους. Οι απόδημοι – και ιδίως όσοι νέοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα εξαιτίας της μνημονιακής λιτότητας για να βρουν εργασία – έχουν μάτια και αυτιά. Αντιλαμβάνονται τα παιχνίδια της Κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος τους. Και η πολλαπλή ασέβεια του κ. Μητσοτάκη δεν θα μείνει αναπάντητη».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ