Σωκράτης Βαρδάκης: «Η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει τεράστιες επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο»

Petite Perle 300×250

Τα λάθη, τα μειωμένα ποσά και τους αποκλεισμούς κτηνοτρόφων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση στηλιτεύουν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσω ερώτησης που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Ολυμπίας Τελιγιορίδου και Σταύρου Αραχωβίτη, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές,φέτος η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους έγινε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, δημιουργώντας μάλιστα πολλά προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων. Πλήθος κτηνοτρόφων έμεινε εκτός ενίσχυσης και πολλοί που πληρώθηκαν πήραν μειωμένα ποσά, σε σχέση με αυτά που δικαιούνταν. Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση μείωσε το ποσό ενίσχυσης στην αγελαδοτροφία από 176€ στο ποσό 140,8€ όμως στην πράξη, ακόμη και αυτό το μειωμένο ποσό, δεν αποδόθηκε. Μεγάλο ποσοστό αγελαδοτρόφων είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά ακόμη και των 115€.

Ταυτόχρονα μεγάλη μερίδα αιγοπροβατοτρόφων, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 50%, αποκλείστηκαν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση με το πρόσχημα, πως δεν έγιναν διορθώσεις παραδόσεων γάλακτος, οδηγία που δεν δόθηκε στα ΚΥΤ. Παράλληλα, υπήρξαν περιπτώσεις που η απόκλιση από τα 100 κιλά ανά ζώο αντί να οδηγήσει σε αναλογική μείωση του ποσού, οδήγησε σε οριστικό αποκλεισμό. Αυτό μάλιστα έγινε σε μια εποχή με αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και με μεγάλη μείωση του γάλακτος λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως ο καταρροϊκός πυρετός ή οι κακές καιρικές συνθήκες.

Οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων ιδιαίτερα στην οικονομική δυσχέρεια που επέφερε η πανδημία δεν είναι απλά μια βοήθεια για τους αγρότες αλλά αναγκαίος όρος επιβίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και συνέχισης της δραστηριότητάς τους. Μάλιστα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς το ποσό που στερήθηκε από τους κτηνοτρόφους της χώρας φτάνει περίπου στα 7 εκ. ευρώ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν σκοπεύει να διορθώσει τα λάθη στην πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς και να αποσαφηνίσει πότε. Επιπλέον, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσχέρειας του κτηνοτροφικού κόσμου, αλλά και αν προτίθεται να αποδώσει στους κτηνοτρόφους τα 7 περίπου εκ ευρώ που υπολείπονται από τις πληρωμές ή αν σκοπεύει να τα διαθέσει αλλού και πού συγκεκριμένα.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε:

«Ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού κτηνοτρόφων από την συνδεδεμένη ενίσχυση είναι γεγονός, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στον αγροτικό κόσμο της χώρα μας. Αντί η μειωμένη ποσότητα στην παράδοση γάλακτος είτε λόγω καταρροϊκού πυρετού ή λόγω παγετού σε κάποιες περιοχές, να αποτελέσει στοιχείο επιλεξιμότητας για τη στήριξη των παραγωγών μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης, εν τέλει υπήρξε κριτήριο συνολικού αποκλεισμού τους. Η μη απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων εν μέσω πανδημίας,θέτοντας σοβαρά ζητήματα για την βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ