Εμβόλιο AstraZeneca: Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας αυτό θα ισχύσει για γυκαίκες κάτω των 30

Petite Perle 300×250

Λεπτομέρειες για την απόφαση και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca και τα όρια ηλικίας στα οποία θα επιτρέπεται η χορήγησή του η πρόεδρος της, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε η κα. Θεοδωρίδου, η επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με AstraZeneca όπως ισχύει αυτή τη στιγμή, δηλαδή χωρίς ηλικιακά όρια.

Όπως είπε, τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφει πέντε περιπτώσεις θρομβοπενίας μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca  (σε τέσσερις γυναίκες 36, 44, 47, 61 χρόνων και έναν άνδρα 35 χρόνων).

«Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε.

Ο εκτιμώμενος χρόνος εμφάνισης θρομβοπενίας είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερες των 50 ετών, είπε η ίδια, προσθέτοντας πως στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο και στη δεύτερη. 

«Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Η χορήγηση δεύτερης δόσης από διαφορετικό -από το AstraZeneca- εμβόλιο, συστήνεται μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικού επεισοδίου μετά την πρώτη δόση. 

Όπως είπε, από τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 έχουν χορηγηθεί: 

  • 3.662.292 δόσεις εμβολίου της Pfizer
  • 499.799 Moderna
  • 88.730 Johnson&Johnson
  • 905.915 AstraZeneca

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ